De Hooimijt vertelt
Door De Hooimijt

Muzikale herinneringen

Per 15 september start het zangkoor ‘Muzikale herinneringen’, een nieuw initiatief van Zorggroep de Hooimijt in samenwerking met Stichting CHO 50+.

Het koor is voor thuiswonende zang- en muziekliefhebbers met dementie of geheugenproblemen. Het koor zal iedere vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur samenkomen om bekende liederen van vroeger te zingen in Paviljoen CHO in het voormalige dierenpark te Emmen. Deelname kost 3 euro per persoon per keer inclusief een kopje koffie/thee met koek. De zangers hebben elk een maatje die met hen meegaat. Dit kan een partner of familielid zijn. Daarnaast heeft het koor ook enthousiaste vrijwilligers die de zangers graag begeleiden.

Muziek heeft een positief effect op het welzijn van mensen met dementie. Muziek roept bij iedereen emoties op, maar het effect van de juiste muziek op iemand met dementie is vaak enorm. Mensen leven op, voelen zich gelukkiger en meer ontspannen en kunnen zich vaak ineens weer gebeurtenissen van lang geleden herinneren. Doordat het muzikale geheugen heel lang intact blijft, levert muziek een waardevolle bijdrage aan het levend houden van de herinneringen aan vroeger. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze allerlei andere zaken vergeten. Muziek ondersteunt op die manier het geheugen.

Voor de naaste kan het samen genieten van muziek leiden tot mooie momenten samen, gesprekken en een prettigere omgang. Bovendien nodigt het samen beleven van muziek uit om de sociale interactie levend te houden. Muziek biedt nieuwe mogelijkheden tot het maken van contact als communicatie met woorden moeilijk wordt of niet meer mogelijk is.

Zangers kunnen zich het gehele jaar via de mail (dehooimijt@gmail.com) of telefonisch aanmelden (0621956300). Ook zijn wij nog opzoek naar enthousiaste vrijwilligers die hieraan een bijdrage willen leveren.

Zie ook de website: www.zorggroepdehooimijt.nl/zangkoor-muzikale-herinneringen.