Gouden Pijl geslaagd: 'Gouden handen en harten'

Emmen / Sleen - Voorzitter Roelie Lubbers-Hilbrands kijkt terug op een geslaagde en succesvolle Gouden Pijl. 'Heel veel zou niet in onze samenleving gebeuren zonder die Gouden Vrijwilligers. Zo ook bij onze Gouden Pijl.'

'Als het over werken gaat, dan hebben we het meestal over betaalde arbeid en carrières. Maar er is ook zoveel werk wat onbetaald wordt verricht. Daar wordt niet gebedeld voor opslag of gezeurd over een promotie al is de waarde wellicht veel hoger. Er is vaak immers geen geld voor een professioneel secretariaat en een klusdienst of technische inzet.

Maar wat zijn dat dan voor motieven die deze mensen drijven als ze er niets mee verdienen? Vrijwilligers zijn immers niet achterlijk, integendeel! Nee, de motieven zijn de menselijke drang om bij te dragen, om zinvol bezig te zijn, om een nuttige bijdrage aan de wereld of de omgeving te leveren binnen je interessegebied en je capaciteiten. Dan moet je nog wel de tijd er voor hebben (of maken!) in je vrije tijd naast een betaalde baan of je het financieel kunnen permitteren om onbetaald werk te doen. Met hun positieve energie, hun doorzettingsvermogen, hun tomeloze inzet en gedrevenheid, inventiviteit, creativiteit en enthousiasme zijn zij goud waard.

Heel veel zou niet in onze samenleving gebeuren zonder die Gouden Vrijwilligers. Zo ook bij onze Gouden Pijl. Die zit vol gouden harten en gouden handen. We kunnen niet zonder. Maar moeten het voortaan wel zonder Jans, Karst en Jan doen wat zij zwaaien na respectievelijk 40 jaar, 40 jaar en 17 jaar af als vrijwilliger. Afgelopen dinsdag liepen ze er voor het laatst.

Als vrijwilliger van zo'n evenement krijg je van heel veel maar heel weinig mee. Je stelt je namelijk ten dienste van het gebeuren op. Daarom hebben we ze na 40 jaar een helikoptervlcucht aangeboden, samen met Bert, ook 40 jaar vrijwilliger maar nog niet afzwaaiend. Hadden ze gelijk een overzicht van alles wat er loos was op de stadsvloer van Emmen waar zij zoveel jaaar deel van uitmaakten. De buien waren net gestopt, de heren blij verrast. En gelukkig werd het zeer gewaardeerd. Jans, Karst en Jan bedankt. We wensen jullie alle goeds!'