Bauke Mollema wint 40ste Gouden Pijl

Emmen - Bauke Mollema heeft dinsdag de 40ste Gouden Pijl op zijn naam geschreven. Hij bleef op de finishlijn op de Hoofdstraat in Emmen achtereenvolgens Primoz Roglic en de Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam voor.

De Peter van Putten-prijs voor de meest strijdlustigste renner ging naar Bert-Jan Lindeman. Daarmee is de Assenaar na Addy Engels (2004) en Erik Dekker (2002) de derde Drent die deze prijs pakt.

Kopgroep

Het startschot van de koers werd even na half acht gegeven door Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen. Vanaf de start zag het publiek een vermakelijke wedstrijd in de straten van Emmen. Al snel reed een kopgroep van vier man - onder wie Jasper Bovenhuis (Rouveen) en Mark de Maar (Assen) - weg uit het peloton en hield de leiding in de druppelende regen overtuigend vol.

Toch bleek het peloton, onder aanvoering van Assenaar Bert-Jan Lindeman en zijn ploeggenoten van Lotto/Jumbo, oppermachtig en lijfde het kwartet iets meer dan tien ronden voor de finish in. Vlak daarna reed Lindeman weg uit het peloton en nam Oscar Riesebeek mee; de voorsprong van de twee op  het peloton liep al snel op tot twintig seconden.

Ramon Sinkeldam

Daarnaast ontstond tussen de twee koplopers en het peloton een tweede, kleine groep met een aantal potentiële kanshebbers op de overwinning, onder wie Bauke Mollema. Die had nog genoeg kracht in de benen om niet alleen Lindeman en Riesebeek terug te halen, maar nam ook stevig de leiding in de nieuwe kopgroep van elf man - onder wie drie renners van Roompot en drie van Lotto/Jumbo. Ook André Looij en Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam deden naast Mollema regelmatig kopwerk in de groep die inmiddels een paar ronden voor de finish een ruime voorsprong had genomen.

Met het ingaan van de laatste ronde kropen de beide Touretappe-winnaars Mollema en Primoz Roglic naar voren en bleven aan kop om het op een sprint aan te laten komen. Die werd in de Wilhelminastraat op enkele honderden meters van de finishlijn definitief bepaald. Mollema aan het langste eind en kon Roglic zichtbaar balend het zilver in ontvangst nemen.

Mollema voor de derde keer op podium Gouden Pijl

Voor Bauke Mollema is het de derde keer dat hij het podium van de Gouden Pijl haalt. Vorig jaar werd hij derde achter Bert-Jan Lindeman en winnaar André Greipel, terwijl hij in 2015 de winst aan John Degenkolb moest overlaten.

 

Bekijk onderstaande momenten uit de koers (gebruik op een computer Google Chrome of Mozilla Firefox om deze te bekijken):