Langs het parcours van de Gouden Pijl: 'Venga, venga!'

Emmen – De Gouden Pijl zet zoals gebruikelijk de gehele Emmer binnenstad weer op zijn kop. Wielersportliefhebbers, toeristen en andere nieuwsgierigen vlokken samen langs de hekken bij het parcours.

Emmen.Nu maakte een rondje om de sfeer te peilen onder de bezoekers.

Vlak bij de finish van de Gouden Pijl aan de Hoofdstraat treffen we Fokke de Jonge, bekend van zijn achtergrond als trainer van Drenthina. Hij staan met kleinzoon Floris te kijken hoe de dames het doen. Als het peloton voorbij knalt, klapt de kleine enthousiast met de handen op elkaar. Bij wijze van aanmoediging. ‘Dat heb ik hem niet ingefluisterd, hoor’, lacht De Jonge. Samen hebben ze zojuist nog een rondje langs de route gemaakt. ‘Toen scheen hij zich vooral te interesseren voor de vrachtwagens bij het kermisterrein.’ De kleine Floris lijkt inmiddels goed bevangen te zijn door het wielrenvirus. Want de handjes gaan weer fanatiek op elkaar als de dames opnieuw langs zoeven.

20.000 kilometer

Sluiswachters Cees Bosma en Berend Stegink, beide uit Emmer-Compascuum, houden een oogje in het zeil bij de voetgangerssluis iets verder op. Voor Cees is het de 2e keer dat hij in die rol meedoet. De reden? Die staat aan de overkant, waarmee hij Berend bedoeld. ‘De IJsvereniging Barger-Oosterveld levert de vrijwilligers voor deze klus en het zijn er nooit genoeg.’ Of hij zelf een groot fietsliefhebber is. Zeker, maar qua tempo gaat het wel een tandje lager. ‘Net als Berend ben ik lid van de Fiets Tour Club Emmen. Niets mooier dan fietsen. Trek je het hoofd lekker leeg mee!’ Berend kan er over meepraten. Eigenlijk was zijn favoriete hobby voor lange tijd lange afstandslopen. Apeldoorn, Nijmegen, alles heeft hij wel eens een keer meegemaakt. De knieen wilden echter op gegeven moment niet meer meewerken, dus sprong hij op de fiets. In zijn toptijd was hij goed voor wel 25.000 kilometer per jaar. Nu hij wat ouder is, neemt hij genoegen met een nipte 15 tot 20.000 kilometer. Hij doet nu voor de 17e keer mee als sluiswachter. ‘Wielrennen op tv, daar kijk ik altijd naar.’ Maar er boven op zitten zoals hier: wat is er mooier dan dat, stelt hij. Tsja daar valt moeilijk op af te dingen.

Achter het stuur

De Gouden Pijl wordt dit jaar opgeleukt met maar liefst 4 rondemissen. Een aantal verschijnt tijdens de ronde van de dames even bij de start. Het ontgaat de commentator niet. ‘Als ik jullie zo zie, dan is het thuis maar armoede, hoor.’ Zoë Hartman, Benthe Walda, Joyce Capellen en Kim Groen nemen dit jaar de honneurs waar. Joyce Cappellen uit Barger-Compascuum zegt een fan te zijn van de Gouden Pijl. ‘Er is geen jaar dat ik mis. Dit jaar komt er een droom uit: ik mag zelf een prijs uitreiken.’ Is Joyce zelf ook een fanatieke wielerfan? Op de racefiets zie je haar niet snel, maar wel op de mountainbike. ‘Samen met mijn opa rijdt ik dan door het Limburgse heuvelland, heerlijk.’ In de zuidelijke provincie is ze regelmatig te vinden omdat een groot deel van de familie daar woont. Een andere wens van Joyce is om nog eens mee te mogen rijden met de reclamekaravaan. ‘Maar dan wel zelf achter het stuur, hoor!’

Spaans

‘Venga! Venga!’ Sander Hummel uit Erica schreeuwt het de dames vanaf de zijkant van het parcours bij het Marktplein hartstochtelijk toe. Hij doet het zo enthousiast dat het bijna klinkt als een dreigement. ‘Het is Spaans voor: kom op’, legt hij uit. ‘Wat mij betreft mag het tempo wel wat hoger. Praktisch elk jaar is Hummel, zelf ook een fervent wielrenner, te vinden in Emmen tijdens de Gouden Pijl. ‘Geen ander criterium voor mij. Want Emmen is ook nog eens lekker dichtbij.’ Zelf had hij eerder deze maand bijna meegedaan aan het WK in Assen. ‘Ging helaas niet door. De papieren waren niet op orde.’ Tijdens de Gouden Pijl kan hij naar zijn gevoel toch nog een beetje zijn gram halen. ‘Het evenement heeft de liefde voor de wielersport wel gesterkt. Mijn grote voorbeeld komt dan ook uit de buurt: Tijmen Eising.’

Bloemetjes buiten

Ze kan bijna niet verder verwijderd zijn van alle festiviteiten: Yvonne Groenbroek zit op een bank, midden op het Raadhuisplein, te genieten van een meloen. ‘Vanochtend heb ik even de Vlindermarkt bezocht, maar ik kom vanavond wel weer terug hoor. Nee, ik heb niet zoveel met het rennen. Vanavond is er toch veel muziek. Maakt me niet uit wie er optreden, maar ik ga dan lekker genieten. Oude bekenden opzoeken.’ Ze zegt een moeilijke tijd achter de rug te hebben gehad. Vanavond zet ze daarom de bloemetjes flink buiten. Ze heeft er zin in, zoveel is wel duidelijk. Emmen mag zich duidelijk de borst nat maken.