Voorzitter Gouden Pijl: 'Een criterium vol herinneringen'

Emmen / Sleen - 'Vandaag vieren we het feest voor de jarige Pijl. Een robijnen Pijl, want veertig keer maar liefst is deze verreden op de stadsvloer van Emmen.' Dat zegt voorzitter Roelie Lubbers-Hilbrands van de Gouden Pijl.

'En wat doe je bij zo’n jubileum: dan kijk je terug, dan haal je verhalen uit de oude doos en nodig je gasten uit van weleer! De Gouden Pijl 2017 staat daarom in het teken van veel herinneringen. Herinneringen aan Peter van Putten die ooit het initiatief nam tot dit prachtige profcriterium. Herinneringen aan én ván de sponsors, de bezoekers, de organisatoren.

Herinneringen aan de legendarische rondemissen die op het ereschavot de zoenen uitdeelden aan de al even legendarische renners: Gerrie Kneteman, Hennie Kuiper, Jan Raas, Laurent Fignon, Guido Bontempi, Jan Ullrich, Ivan Basso, Robbie McEwen, Alberto Contador, en ga zo maar door.

Het lijstje van winnaars is indrukwekkend. We kijken er op terug met niemand minder dan onze vaste adviseur Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk, beiden goed voor een Gouden Pijl op naam in respectievelijk 1979 en 1980. Maar ook met Jan Janssen die net als Joop de Tour de France heeft gewonnen, maar ook de ronde van Spanje en voor wie de Pijl eigenlijk net te laat is gestart maar die als gast zeker eens aanwezig was. Evert ten Napel zal het ze allemaal vragen in het middagprogramma.

Maar ook zijn zij ‘s avonds op het parcours aanwezig. Tezamen met nog veel meer oud renners die etappes in grote rondes hebben gewonnen en ook niet konden ontbreken tijdens een verreden Pijl in het verleden. Zij strijden om de eer tijdens een echte derny race. Maar liefst 12 oud renners waaronder Rob Harmeling, Jelle Nijdam, Maarten den Bakker en Erik Dekker zullen de ervaring van toen en de warmte van het Emmens publiek weer even voelen.
Daarna is het de beurt aan de profs van nu. Terug naar het heden, de fietswereld van veel geld, volle wielerkalenders en de strijd om de besten.
We zullen het vandaag allemaal meemaken. En daarna richten we onze blik naar de toekomst want de Gouden Pijl wil op naar de 50 keer, wil een echte GOUDEN Pijl worden!'