Grittologie
Door Roel Grit

De geur van Nederland

Al weer voor het derde jaar gingen we op vakantie met de scooter. Vrouwlief is inmiddels ook volledig verslingerd aan scootervakanties.

Het eerste jaar een rondje IJsselmeer, daarna langs de Maas voor een retourtje Maastricht en dit jaar naar Zuid-Holland en Gelderland. ’s Avonds bepalen we onze bestemming voor de volgende dag, boeken we een hotel (nooit een probleem) en plannen we onze tocht van gemiddeld 90 kilometer. Voor de routebepaling gebruiken we Google Maps op telefoon of de landelijke LF-routes en Knooppuntroutes.

Voordeel van een scooter - officieel hebben we snorscooters - is dat je redelijk snel op je bestemming aankomt, maar wel zo langzaam dat je alles ziet. Je snort door bossen, over rivierdijkjes en langs heidevelden. En dat zonder zweet op je rug of een slecht humeur vanwege een verkeerde afslag. Parkeren is een feest: je zet het apparaat onder een kerk, op het stadsplein, vlak bij het strand of zelfs pal voor het Haagse Binnenhof.

Per persoon kun je twee plastic tassen met bagage meenemen en dat blijkt ruim voldoende te zijn. Onderweg 'winkelen' is zinloos: je krijgt je spullen toch niet mee naar huis. Ik schep er bovendien plezier in om met deze twee half versleten plastic tassen de deftigheid van een hotel binnen te wandelen: we zijn nog nooit geweigerd.

En de regen? Het blijkt veel minder vaak te regenen dan Buienradar voorspelt. In acht dagen zijn we twee keer een beetje nat geregend. En zie je de bui al hangen, dan schuil je gewoon.

Scooterend zíe je Nederland niet alleen goed, maar je ruíkt het ook. Je ruikt dennengeuren op de Veluwe, de zilte zeelucht aan de kust of vers gemaaid gras in de polder. Of de geur van pas bemest bouwland of de vislucht in een vissershaven. Maar ook de zonnebrandolie en de kwalm van oud frituurvet in Scheveningen. Ook ruik je de oliedampen van de raffinaderijen van Pernis, de angstige varkens van Brabant en de opgehokte kippen van Barneveld.

Maar, hoe dichter bij Drenthe, hoe frisser de lucht. En na acht dagen ruiken is daar weer de geur van eigen huis en tuin.