Opknapbeurt centrum Nieuw-Amsterdam ruim 2 maanden eerder klaar dan gepland

Nieuw-Amsterdam/Veenoord – De inwoners van het tweelingdorp stonden even in de ogen te wrijven, toen de stofwolken in het centrumgebied waren opgetrokken.

Tot hun grote verbazing zitten de werkzaamheden van de renovatie van het dorpshart er zo goed als zeker op: ruim 2 maanden eerder dan gepland.

 ‘Er is gewerkt in een moordtempo’, grijnst voorzitter Leo Pekelsma van de lokale handelsvereniging Navo. ‘Maar we zijn wat blij met de succesvolle afronding van dit project.’ Vooruit; qua groen oogt het nog wat kaal langs de Vaart Zuidzijde. Het inplanten van gras, bomen en struiken staat nog op de agenda, maar voor de rest is het zo goed als klaar.

Megaklus

Vorig jaar september stak de 2,7 miljoen euro kostende megaklus van wal. In 2 fases ging het centrumgebied tussen grofweg de Zijtak en de Schooldijk volledig op de schop. Voor het door de gemeente en de provincie beschikbare gestelde fondsen kreeg het tweelingdorp gloednieuwe kade met steiger, vaarrecreatieve voorzieningen, vernieuwd straatwerk, zitbankjes en nieuwe parkeerplaatsen. Fase 1, het deel tussen de Vaart OZ en de Wijkstraat, werd in april opgeleverd. Naast het vergroten van de aantrekkelijkheid van het winkelgebied, diende de metamorfose ook als een duwtje in de rug voor het vaartoerisme.

Aanmerende bootjes

Sinds de opening van de Veenvaart in 2013 weten pleziervaarders Nieuw-Amsterdam te vinden en die wil je natuurlijk zo vaak en zo lang mogelijk laten aanleggen, beaamt Pekelsma. ‘We zien het aantal aanmerende bootjes alleen maar toenemen. In het huidige seizoen zijn dat toch al gauw 30 of 40 op een dag. Tegenwoordig beschikken we ook over een prachtig jaagpad langs de Vaart, waar mensen gezellig op een paar stoeltjes kunnen neerploffen.’ Kortom, vroeger was het gemiddelde verblijf van een vaarrecreant vergelijken met de nieuwe, verfraaide situatie toch een stuk korter, merkt de voorzitter.

Betonrot

Volgens Pekelsma zijn de werkzaamheden ruim ingepland in verband met de verwachte problemen met de riolering onder de bestrating van de Vaart Zuidzijde. Rond en bij de kruispunten met de Sportlaan en de Wijkstraat was daar inderdaad sprake van. Betonrot had op deze punten de kop opgestoken.’ De rest van het stelsel verkeerde echter in een prima conditie, waardoor er in de laatste fase flink vaart kon worden gemaakt. ‘Ook mooi voor de inwoners, aangezien de bereikbaarheid van de winkeliers tijdens de klus niet optimaal was.’

Old Sail

Nu de centrumvernieuwing er zo goed als op zit, is het de vraag of Nieuw-Amsterdam nog een extra toeristisch graantje kan meepikken van het vaarseizoen. ‘Volgende week tijdens de vergadering van de handelsvereniging hebben we het daar vast nog wel over.’ Pekelsma is net als de rest toch een beetje overvallen door onverwacht snelle oplevering. Toch is het gelukt om op de korte termijn een bijzonder evenement te houden: Old Sail. Dinsdag en woensdag leggen ongeveer 25 historische scheepjes aan bij de Voorstreek. Van sierlijke zeilscheepjes, tot robuuste vrachtvaartuigen en bescheiden kajuitbootjes. Het evenement werd voor het eerst in 2015 gehouden en trok een publiek van ongeveer 1000 man.

Vorig jaar moest de organisatie verstek laten gaan vanwege de verbouwing van het centrum. ‘Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Bezoekers kunnen de bootjes van binnen en buiten bezichtigen en om half zeven steken we de brand in een barbecue.’