'Oud ijzerhandelaar krijgt vijf ton niet terug'

Emmen / Nieuw-Schoonebeek - Een handelaar in metaal uit Emmen kan voorlopig fluiten naar de 500.000 euro, waarvan hij zegt dat het geld onterecht in beslag is genomen. De rechtbank in Assen oordeelde dinsdag dat hij het niet terugkrijgt.

Het gaat om vijf ton die door het Openbaar Ministerie in beslag genomen is in een grote witwaszaak met zeven verdachten.

Witwasbende

Op 14 maart rolde de politie de bende, waarvan vier verdachten uit Nieuw-Schoonebeek komen, op. Het gaat om een hoofdverdachte van 50 jaar, zijn vrouw en zus en zwager. Ze zouden miljoenen euro’s zwart geld hebben witgewassen. Veel geld werd overgemaakt naar buitenlandse rekeningen. Op 14 maart viel de politie meerdere huizen in Nieuw-Schoonebeek en een megadiscotheek in het Duitse Meppen binnen. Er werden onder meer dure auto’s en contant geld in beslag genomen. Daarbij zat volgens de oud ijzerhandelaar ook de vijf ton die van hem was. Het zou gaan om de opbrengst van en schip met tonnen oud-ijzer dat in Spanje lag.

Wie is eigenaar geld?

De man vertelde de rechtbank twee weken geleden dat het geld niet van hem, maar van de metaalhandelaar was. De twee zijn kennissen. Het Openbaar Ministerie geloofde dit niet. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat het geld wel degelijk van hem was, stelde het OM.

De rechtbank gaat daar in mee. Volgens de rechtbank heeft de handelaar niet kunnen aantonen dat het geld echt van hem was. Het blijft nu tot aan de strafzaak tegen hem en de rest van de bende, in handen van het Openbaar Ministerie.

Niemand meer in cel

De man uit Nieuw-Schoonebeek, zijn vrouw en zwager werden 9 juni na drie maanden voorarrest door de rechtbank vrijgelaten. Ze mogen de strafzaak thuis afwachten.  De vier andere verdachten, zijn zus en mannen uit Almere, Beesd en het Belgsiche Maasmechelen, zijn al eerder vrijgelaten.

Wanneer de strafzaak tegen de witwasbende wordt behandeld, is nog niet bekend. (ADP)

Lees de volledige uitspraak via deze link.