Grittologie
Door Roel Grit

Leven ná de mens

Omgeven door een stofwolk krassen staalborstels het onkruid van de straat. De schrapende schoonmaakwagen wordt gevolgd door een veegmachine die de vrijgekomen plantenresten van de straat veegt.

De twee voertuigen van Area Reiniging laten een schone en ontgroende straat achter. Samen zwieren ze in een perfecte dans de bocht om op weg naar de volgende straat. Ik ben op weg naar mijn werk op Stenden Hogeschool. Verderop tilt een vuilnisauto twee gevulde huiscontainers op en rammelt ze leeg in zijn laadbak. Ik passeer een personenauto met een “bakkie” vol rotzooi, op weg naar de milieustraat van Area.

In een volgende straat gromt en bromt een grasmaaier van Emco zich een weg door het hoge gras. Met een pirouette ontwijkt de behendige bestuurder bomen en beton. Vooruit, achteruit, opzij: het grasveld wordt met zo weinig mogelijk bewegingen gemaaid. In een volgende straat strijden oranje geklede Emco-medewerkers met schoffel en hark tegen oprukkend onkruid. En een boom waarvan een windvlaag een tak afbrak, wordt door hun collega’s vakkundig omgezaagd: voor veiligheid van voetganger en verkeer.

Deze mensen houden onze wereld schoon en opgeruimd. Ooit zag ik op Discovery Channel het programma 'Life after people' (leven ná de mens). Deze tv-serie toont hoe het de wereld vergaat als de mens plotsklaps van de aardbodem verdwijnt. Na enkele eeuwen zijn menselijke bouwwerken compleet ingestort; eerder al is ijzer verroest en hout verrot. Maar nog eerder zijn wegen, straten en paden volledig overwoekerd door planten en onbegaanbaar voor verkeer.

Dankzij de mannen en vrouwen van Area en Emco blijft onze omgeving schoon en blijven wegen begaanbaar. Duim omhoog als je deze milieuridders ziet: we realiseren ons veel te weinig hoe belangrijk dit werk is.