Grittologie
Door Roel Grit

Hand op de knip?

Afgelopen zondag op het bruisende Full Colour Festival in Centrum Emmen waren de terrasjes overvol. Mensen durven weer geld uit te geven. Na jarenlange kommer en kwel, groeit de economie weer.

Vóór de crisis dacht iedereen dat de economie niet 'stuk' kon. Eenmaal er middenin leek het nooit weer goed te komen. Maar gelukkig komt na regen zonneschijn en gaat het nu weer goed. Helaas komt er na zonneschijn uiteindelijk ook weer regen. Dus er zullen ooit slechtere tijden aanbreken, want zo gaan die dingen.

Volgens economen was de afgelopen crisis extra zwaar, omdat niet alleen consumenten en bedrijven minder geld uitgaven, maar de overheid ook nog eens flink bezuinigde. En juist in slechte tijden moet de overheid om de economie te stimuleren veel geld uitgeven. Maar bezuinigingen waren nodig - vond men - omdat de staatsschuld anders te hoog zou worden: die is nu meer dan 450 miljard. Omgerekend zo’n 26.000 (!) euro per inwoner en dus ruim een ton voor een gezin van vier.

Nu het beter gaat, geeft de overheid minder geld uit aan uitkeringen. Ook komt er meer belastinggeld binnen. Tel daar nog bij op dat een demissionaire regering minder geld besteedt en je snapt dat de schatkist weer aardig vol begint te lopen. Mijn boerenverstand zegt: houd de hand nog even op de knip en los flink af op die staatschuld! Dan hoef je bij de eerstvolgende crisis niet meteen te bezuinigen. Helaas geven politici juist bij een gunstige economie graag geld uit. Bijvoorbeeld voor extra personeel, versterking van ons leger, nieuwe wegen, gebouwen en industrieterreinen. Dat kost niet alleen geld, maar hierdoor ontstaat voor sommige beroepen een personeelstekort. En dat is weer slecht voor bedrijven en dus voor de economie. Op naar de volgende crisis.

In goede tijden moet de overheid zuinig zijn om in slechte tijden flink geld uit te kunnen geven. Wellicht is het voor de schatkist beter als de nieuwe regering nog even op zich laat wachten.