Bewonersplatform Emmer-Compascuum staakt windmolengesprekken met gemeente

Emmer-Compascuum - ​Het bewonersplatform Zwartenbergerweg uit Emmer-Compascuum heeft het overleg met de gemeente Emmen over de plaatsing van 8 windmolens voorlopig stilgelegd.

Dit meldt woordvoerder Klaas Bosman van het platform. De voor deze week geplande overlegbijeenkomsten zijn geschrapt. Volgens Bosman is er teveel onduidelijkheid over het schrappen van het uit 1824 stammende verdrag van Meppen. Dit verdrag tussen Nederland en het toenmalige koninkrijk Hannover verbiedt bebouwing in een straal van 374 meter vanaf de grens. Het verdrag moest smokkel in het grensgebied tegengaan. De overeenkomst kan alleen door de parlementen van Nederland en Duitsland geschrapt worden.    

Opslagcentrale

Het staat niet alleen de bouw van windmolens in de weg. Ook een geplande opslagcentrale voor windenenergie door Emmen en haar Duitse buurgemeente Haren kan hierdoor niet gebouwd worden. Volgens de gemeente Emmen is opzegging van het verdrag van Meppen geen probleem. Bosman ziet dit echter anders. Het bewonersplatform Zwartenbergweg wil pas weer met de gemeente in overleg als er meer duidelijkheid is over de situatie rond dit bijna 200 jaar oude verdrag.