Vwo-leerlingen presenteren plannen verdubbeling N34

Emmen / Coevorden / Assen - In totaal 330 leerlingen van vijf Drentse scholen hebben oplossingen bedacht voor de inrichting van rustplaatsen, het ontwerp van een viaduct en energieopslag rondom de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Emmen.

De oplossing maken deel uit van een Technasium onderwijsproject voor vwo-leerlingen. Die zijn afkomstig van De Nieuwe Veste uit Coevorden, het Roelof van Echten College uit Hoogeveen, de CSG Dingstede uit Meppel, het Hondsrug College uit Emmen en het Dr. Nassau College uit Assen en Gieten en presenteren morgen hun plannen tijdens de finale van het project op het provinciehuis in Assen.

De provincie looft bij elk onderwerp een prijs uit voor de beste oplossing. Gedeputeerde en oud-burgemeester van Emmen houdt een inleiding, waarna de leerlingen hun ideeën presenteren en aansluitend de winnaars worden bekendgemaakt.

Werk begint begin 2019

De N34 wordt verdubbeld tussen Coevorden en Emmen. De voorbereidingen bevinden zich in de laatste fase waarna de aanbestedingen kunnen starten. De start van de uitvoering is voorzien in het voorjaar van 2019. Een aantal plannen moet nog verder worden uitgewerkt en daarvoor is de hulp van alle Drentse Technasia ingeroepen.

Het project is tweeledig: de provincie wil ook kinderen en jongeren meer enthousiasmeren voor een opleiding en toekomst in de techniek. 'Herwaardering van vakmanschap, het creëren van stage- en leerwerkplekken en voldoende gediplomeerde instroom in de sector techniek zijn hierbij van groot belang', aldus de provincie Drenthe.