Karretjesrace heeft steeds andere energiebron

Emmen - Techniek is net voetbal. De club met het mooiste spel, wint niet altijd de titel. Zo is ook het meest creatieve ontwerp niet per definitie het meest effectief.

Dat bleek maar weer eens in de jaarlijkse `karretjesrace' van de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde van Stenden Hogeschool in Emmen. Een groep waarvan de harde kern bestaat uit studenten van het Drenthe College, die op Stenden een schakelprogramma Werktuigbouwkunde volgen, ging met de eerste prijs strijken.

'Wij hebben een beetje vals gespeeld', zo verklaart student-projectleider Martijn Tempel het succes van zijn groep. Meer dan andere groepen heeft zijn groep gebruik gemaakt van kant-en-klare onderdelen. 'Het is toch een knappe prestatie', zo nuanceert een begeleidend docent, 'zij hadden nu eenmaal bij de start minder kennis van tekenen, ontwerpen en produceren'.

De originaliteitsprijs ging naar de groep waarvan het karretje nauwelijks in beweging kwam, maar dat opviel door een uitvoering met onderdelen van educatief lego en een overbrengingsprincipe dat doet denken aan de strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen.

Methodisch ontwerpen

Methodisch ontwerpen is een belangrijk onderdeel in het eerste jaar van de opleiding Werktuigbouwkunde. De opleiding van Stenden koppelt daaraan sinds jaar en dag een `karretjeswedstrijd', waarvoor de studenten in groepjes een voertuig moeten ontwerpen dat een zo groot mogelijke afstand aflegt. Het docententeam lijkt onuitputtelijk in het bedenken van steeds een andere energiebron. Voor de docenten is het ieder jaar weer spannend of hun idee in de praktijk blijkt te werken.

Perslucht uit colaflessen

Toen Harry Potter een rage was, werden de karretjes aangedreven door vallende bezems. Vorig jaar werd de energie opgewekt door twee rattenklemmen per mobiel. Dit jaar bestond de energiebron uit samengeperste lucht in drie aan elkaar gekoppelde, lege colaflessen die door de studenten met een fietspomp op een druk van 6 bar werd gebracht.

Herman Koning, directeur-eigenaar van Landes en voorzitter van de Technieksoos van Emmen, mocht de prijzen uitreiken: taarten gemaakt in restaurant Stones. Koning lijkt deze vorm van praktijkgericht onderwijs te waarderen. 'Techniek brengt ons vooruit, al is het soms centimeter voor centimeter.'