Grittologie
Door Roel Grit

Geen schoothondjes meer

Misschien is het wel goed dat president Trump dat klimaatakkoord heeft opgezegd. Tot voor kort liep politiek Nederland blind achter Amerika aan. Dat doet ze al sinds de Tweede Wereldoorlog.

Amerikanen vochten mee om Europa te bevrijden en na de oorlog hebben ze ons geholpen – ook uit eigen belang – met het weer opbouwen van onze economie. Echter onze waardering hiervoor is nogal doorgeschoten. Europese politici liepen jaren als schoothondjes achter Amerika aan. En dat terwijl de Amerikanen sinds de Tweede Wereldoorlog nogal wat stommiteiten hebben uitgehaald. Ze hebben flink in Korea en Vietnam huisgehouden, de Taliban ooit gesteund, Irak compleet ontregeld en in het Midden-Oosten duizenden mensen met drones vermoord.

Tel daarbij op dat de helft van de Amerikanen een wapen bezit en van elke 100 Amerikanen er 1 in de gevangenis zit, dan mag je voorzichtig beweren dat de Amerikanen een merkwaardig volk vormen. En hoe vreemd is een volk waarvan de helft op een blaaskaak als Trump stemt? Met zijn lijfspreuk 'Amerika eerst' zondert de man zich af van de rest van de wereld. Hij heropent vervuilende kolenmijnen, beweert dat de opwarming van de aarde een leugen is en zegt doodleuk het internationale klimaatakkoord op.

Als antwoord op het opzeggen van dit akkoord, riep de kersverse Franse president Macron onlangs Amerikaanse (milieu)wetenschappers op om naar Frankrijk te komen. Geweldig! Ook gaf Macron tijdens een NAVO bijeenkomst symbolisch eerst zijn Europese politieke vrienden een hand en pas daarna outsider Trump. Briljant: 'Europa eerst!'. Wat Trump kan, kan Macron ook. Door het gedrag van Trump lijkt onze rol als schoothondje van Amerika voorbij te zijn.

De geschiedenis kent vele machtige rijken. Zo waren er het Romeinse, het Spaanse, het Franse, het Engelse en het Habsburgse rijk. Die zijn allemaal geëindigd. Wereldmachten komen, wereldmachten gaan. Wellicht luidt het gedrag van Trump het einde in van het Amerikaanse rijk. Is dat erg? Welnee, ook niet voor het klimaat. Amerikaanse hightech bedrijven staan niet achter hun president; ook staan China en Europa te trappelen om op grote schaal zonnecellen te produceren en te gebruiken. Binnenkort gaat de wereld over op “groene” elektriciteit, terwijl Trump terug gaat naar het steenkool tijdperk. Of moet ik zeggen: terug naar het Stenen Tijdperk?