Vervoersbedrijven lanceren nieuwe buslijn tussen Emmen en Klazienaveen

Emmen/Klazienaveen – OV-bureau Groningen Drenthe en vervoerder Qbuzz starten tegen het einde van 2017 met een gloednieuwe buslijn tussen Emmen en Klazienaveen.

Deze zogenoemde Q-link rijdt via Klazienaveen naar de P+R bij de Meerdijk naar het Emmer centrum en vice versa. Hoewel er tegen het einde van deze maand nog harde besluiten moeten worden genomen over de nieuwe dienstregeling is het zo goed als zeker dat dit initiatief doorgaat, beaamt woordvoerder Jorne Bonte van het OV-bureau.

De inzet van zogenoemde Q-link rondom Groningen leidde volgens Bonte tot goede resultaten; een effect die ze met deze nieuwe verbinding ook hopen te bereiken. ‘Rond Groningen liepen de lijnen van buiten de stad via P+R-locaties naar het stadscentrum en het hoofdstation. Een positief gevolg was dat er een behoorlijke reizigersgroei ontstond.’ Een zelfde effect verwacht het bureau ook met dit plan te bereiken.

Lijnen verdwijnen

Door de komst van de nieuwe lijn, vervallen er wel een aantal andere trajecten. Lijn 12 die vanaf het station via de scholen tot de Meerdijk rijdt en de huidige Q-Liner tussen Emmen en Klazienaveen, lijn 626 gaan verdwijnen. Of beter gezegd: worden vervangen, zodra de nieuwe dienstregeling intreedt. Een exacte ingangsdatum is nog niet bekend, vanwege de nog noodzakelijke besluitvorming. ‘Verwachting is dat de nieuwe lijn in de laatste maanden van het jaar in werking gaat.’

Voor gebruikers van het openbaar vervoer kleven er tal van voordelen aan de nieuwe dienstregeling. ‘De consument wordt voldoende capaciteit geboden op de rit, dankzij de geleden bussen die allen zijn voorzien vaan airco en wifi.’ Lijnen 12 en 26 zijn momenteel nog van dat extra comfort verstoken.

Vier keer per uur

Vooral scholieren profiteren, stelt Bonte. ‘Op werkdagen rijdt de bus 2 keer per uur met in de spits 4 keer per uur door het centrum van Emmen (station-Meerdijk-centrum). Op die manier ontstaat er een betere verbinding met het stadshart en Wildlands. Vanuit Klazienaveen zal de bus op zaterdagen 2 in plaats 1 keer per uur gaan rijden, zodat er een aantrekkelijker mogelijkheid ontstaat om naar Emmen te rijden.’ Het is nog niet bekend of andere lijnen binnenkort ook voorzien worden van dezelfde opzet. ‘Dat is afhankelijk van het gebruik.’

Stadslijnen

Wat betreft de stadslijnen in Emmen, blijft alles grotendeels bij het vertrouwde. De stadsbussen voor de wijken Rietlanden, Bargeres, Angelslo en Emmerhout blijven gewoon bestaan.’ De lijnen 1 en 2 (Angelslo en Emmerhout) staan wel op de nominatie om samengevoegd te worden. ‘Een aantal routedelen in vooral Emmerhout komen te vervallen. Mensen zullen meer naar de hoofdwegen worden verwezen.’ Bonte verwacht dat dit de verbinding ten goede zal komen. ‘Momenteel is het traject onaantrekkelijk, omdat de bus er lang over doet.’ Of dit laatste plan doorgaat, is afhankelijk van de definitieve goedkeuring.

Eind deze maand stelt het OV-bureau de nieuwe dienstregeling vast.