Grittologie
Door Roel Grit

Oma Truus

Omdat ik deze column elke veertien dagen schrijf, is het al weer twee weken geleden dat mijn vrouw en ik naar het Drèents Liedties Festival gingen.

Op dit jaarlijkse spektakel zingen Drentse liedjesschrijvers hun zelf gecomponeerde liedties en strijden om de eerste plaats. Tot mijn genoegen was het dit jaar weer in het Emmer Atlas Theater. Het muziekfestijn werd live op tv uitgezonden door RTV Drenthe. Mijn vrouw en ik gaan er graag heen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat de amateurzangers worden begeleid door een professionele band waarvan onze zoon en musicus Vincent Grit de vaste pianist is.

Dit jaar namen we zijn oma Truus en oma Jantje mee. Mijn moeder, Truus dus, is ruim de 90 gepasseerd en komt met haar rollator weinig buiten de deur. Via het uitermate behulpzame personeel van het Atlastheater regelde ik een rolstoel en zitplaatsen vooraan, op de begane grond. Mijn moeder genoot alleen al van het nieuwe plein voor het theater. RTV Drenthe trok alle registers open en maakte er een prachtig tv-programma van. De liedjes werden beoordeeld door een jury met de kersverse Emmense burgemeester Eric van Oosterhout als voorzitter.

Na afloop kregen de deelnemers en de juryleden een bloemetje. Toen burgemeester Eric spontaan zijn bosje bloemen aan mijn moeder gaf met de tekst 'voor de mooiste vrouw van de avond', was haar avond compleet. Bijgaande foto, met mijn mobieltje genomen, laat ze trots aan iedereen zien.

Voorlopig kan deze toegankelijke burgermeester bij mij niet meer stuk.