Anti-windmolenplatform onderzoekt draagvlak voor zonne-energie

Nieuw-Weerdinge – De actiegroep Pottendijk Windmolenvrij gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn wat betreft de ombuiging van wind- naar zonne-energie.

Het platform heeft zich de afgelopen jaren ingezet om de bouw van de geplande 17 windmolens bij de Pottendijk in Emmer-Compascuum tegen te houden. Door te kijken naar zonne-energie als alternatief hopen zij dat tij alsnog te kunnen keren.

In een brief gericht aan inwoners van de gemeente Emmen wordt melding gemaakt van een speciale werkgroep. Volgens de briefschrijvers is de technische ontwikkeling voor zonneprojecten een voorsprongen te hebben genomen op die rondom windenergie. Zonne-akkers zijn minder belastend voor het landschap, geven geen overlast in de vorm van geluid of slagschaduw, en de aanleg is al met al minder ingrijpend dat die van turbines, stelt de groep

De initiatiefnemers zijn inmiddels een petitie gestart om het draagvlak voor zonne-energie te onderzoeken: https://nl.surveymonkey.com/r/R8CP9TF.

De gemeente Emmen heeft een windmolenopgave van 95,5 megawatt. Naast de 17 bij de Pottendijk staan er ook .7 turbines bij de N34 en 8 bij de Zwartenbergerweg gepland.