Oud-voetballer (35): 'Ik spaarde kinderbijslag op voor hennepkwekerij'

Emmen - Voor het telen van hennep, rommelen aan de meterkast en voor diefstal van stroom moet een 35-jarige man uit Emmen een werkstraf van 80 uur uitvoeren.

De officier had 120 uur werkstraf geëist. Want zij vond ook bewezen dat de man eerder had geoogst en hiermee ruim 7.500 euro had verdiend. Zij vorderde dit bedrag op. Dit achtte de politierechter niet bewezen. Hij wees de vordering af.

Rommelen aan de meterkast

De kwekerij werd op 30 juni 2014, na een tip, aangetroffen in een woning aan de Vleerackers in Emmen. Naast 110 planten troffen agenten zeven kilo natte hennep aan. Met de meterkast was gerommeld. Het elektriciteitswerk was ongeoorloofd geopend. Er waren kabels toegevoegd op een ondergrond van brandbaar materiaal.

Professionele voetbalcarrière

Een professionele voetbalcarrière bij VV Veendam legde de geboren Joegoslaaf geen windeieren. Toch ging het de verkeerde kant op met de Emmenaar. 'Schulden brachten mij ertoe een kwekerij te starten', zei de man vandaag op zitting. De Emmenaar bekende de meterkast te hebben verijdeld.

Op zitting gaf de man openheid van zaken. De benodigde spullen voor de teelt kocht hij van opgespaarde kinderbijslag. Van de opbrengst van de hennepteelt wilde hij met zijn gezin op vakantie gaan, zei hij. 'Nu schaam ik me alleen maar.' 

De zaak lag drie jaar op de plank bij het Openbaar Ministerie. Mede vanwege de oudheid van de zaak matigde de rechter de straf. De man is niet eerder veroordeeld geweest voor soortgelijke feiten (ADP).