Grittologie
Door Roel Grit

Vrouwen ook niet

Hangend op haar stoel belt ze met haar vriendin, twittert met haar vriend en leest een studieboek, terwijl een dj op de radio zijn gebruikelijke onzin uitkraamt. Multitasking heet dat: allerlei taken gelijktijdig uitvoeren.

'Ze' zeggen dat vrouwen daar erg goed in zijn. Nou, vergeet het maar: dat is een fabeltje! Vrouwen kunnen net zo min als mannen multitasken. Bij multitasking ben je voortdurend bezig om te schakelen tussen verschillende activiteiten. En - net als bij het omstellen van een machine in een fabriek - kost het omschakelen naar een andere taak bij een mens ook extra tijd.

Als je slim met je tijd om wilt gaan, werk je aan één ding tegelijk en laat je je niet voortdurend afleiden. Want wie kent het niet: je bent met ie ts bezig en dan piept je mobieltje dat er een bericht binnenkomt. Na het lezen van het – meestal onnozele – bericht, ben je vergeten waar je mee bezig was en kost het tijd om de draad weer op te pakken. Bij goed timemanagement ben je zoveel mogelijk met één ding tegelijk bezig.

En nu het toch over timemanagement gaat. De belangrijkste regel van timemanagement is vervat in het oude spreekwoord: 'Stel niet uit tot morgen wat je ook vandaag kunt doen.' Een verslag schrijf je bijvoorbeeld het best direct ná de vergadering. Hoe langer je wacht, hoe meer tijd het kost… en hoe minder nut het verslag voor anderen heeft. Bovendien hangt de uitgestelde taak als een donkere wolk boven je en je moet haar ook nog onthouden. Een uitgevoerde taak kun je vergeten. En doe vooral vervelende dingen het eerst. Dan ben je ervan af en kun je bezig met leuke zaken.

Maar doe je echt aan timemanagement, dan pas je de variant op genoemd spreekwoord toe: 'Stel niet uit tot morgen wat je vandaag een andere kunt laten doen!'