'Vietnamezen doen onderzoek voor ondernemers'

Emmen - Emmen ontdekt Vietnam. En andersom. Onderwijs, ondernemers en overheid proberen eendrachtig de banden aan te halen tussen Drenthe en Vietnam.

Stenden Hogeschool in Emmen ontving dit jaar voor de tweede keer een groep studenten van de University of Economics uit Ho Chi Min City. De zeventien studenten waren hier één onderwijsperiode van tien weken, waarin ze colleges volgden, maar ook onderzoek deden naar de kansen voor Nederlandse bedrijven in Vietnam.

Zo liet kaasfabrikant Kraats uit Hoogeveen twee Vietnamese studenten onderzoeken of er in de voormalige Franse kolonie behalve voor Franse kaas ook een markt is voor Hollandse kaas. Een ander groepje ging voor meubelfabrikant Vince Design op zoek naar fabrikanten in Vietnam als alternatief voor de steeds duurdere Chinezen. En als u over een jaar of twee opeens verrassend veel Aziatische toeristen in Emmen ziet, dan heeft dat misschien te maken met de opdracht verstrekt door regiomarketeer Dènis Assen van de Stichting Regio Marketing Emmen.

Eindpresentatie

Op dinsdag 18 april presenteerden de studenten de uitkomsten van hun onderzoeken aan de zes opdrachtgevers. Twee dagen laten nemen de studenten het vliegtuig naar huis. Blij dat ze binnenkort weer echt Vietnamees kunnen eten. Wat ze zullen missen? De frisse lucht in Nederland en de oase van Parc Sandur, waar ze in drie vakantiehuisjes verbleven.

Cultuurschok?

De Vietnamese studenten zien er heel westers uit en gaan hooguit iets chiquer gekleed dan de gemiddelde student uit Emmen. En die culturele verschillen waar boeken over vol geschreven zijn? Die hebben ze niet als schokkend ervaren. Het onderwijs is hier misschien wat praktijkgerichter en in Vietnam zijn de mensen in het openbaar vervoer wat voorkomender.
Duidelijk wordt wel dat het onderwijs in het socialistische Vietnam heel selectief is. Na de middelbare school mogen de beste leerlingen naar de beste universiteiten. Maar verder? Het zijn bewoners van de `global village' en de Vietnamoorlog lijkt voor hen net zo iets als de Tachtigjarige Oorlog voor ons.