Grittologie
Door Roel Grit

Super Joop

Na ruim dertig jaar vertikte het afzuigapparaat in onze keuken de etensgeurtjes nog langer naar buiten te blazen. Kapot. Omdat het ding een afwijkende maat heeft, is het nergens meer te koop.

In huize Grit werd daarom al stiekem nagedacht over een compleet nieuwe keuken; in een open keuken is een afzuiging toch wel erg prettig. Een nieuwe keuken…. omdat de afzuiging niet meer leverbaar is!

In mijn buurt woont Joop. Joop is zo’n zeldzaam handige man die alles kan. Zo verzorgt hij thuis zelfs de complete installatie van zonnepanelen op zijn dak. Ik vraag hem voorzichtig of hij eens wil kijken naar onze afzuiging.

Gewapend met een indrukwekkende set schroevendraaiers en een super-de-luxe soldeerbout zet Joop de aanval in op mijn afzuigapparaat. De schakeleenheid wordt net zo voorzichtig ontmanteld als de demontage van een bom. Een printplaat met onaangenaam veel elektronica wordt zichtbaar. 'Kun jij dat repareren?' vraag ik ongelovig. 'Natuurlijk! Ik pak even mijn tinzuiger.' Tinzuiger? Nooit van gehoord. Vervolgens smelt Joop het soldeertin van de schakelaar met de hete soldeerbout.

Vier keer hoor ik een zuigende plof van de tinzuiger en eenvoudig laat de aan/uit-schakelaar de printlaat los. Ik sta volslagen nutteloos de operatie te bewonderen. Joop opent het schakelaartje met militaire precisie en minutieus wipt hij er vier vetzwarte contactjes uit. 'Maak jíj die maar schoon', zegt Joop royaal. Blij met mijn verantwoordelijke taak, reinig ik de vier nippeltjes met een schuursponsje. Hierna zet Joop de schakelaar weer in elkaar en soldeert hem op de printplaat.

'Denk je echt dat hij het weer doet?' vraag ik hoopvol als alles weer in elkaar zit. 'Natuurlijk, zet de spanning er maar weer op.' Onze afzuiging begint weer ouderwets te loeien. Hij doet het! Joop kwam, zag en overwon. Duizendpoten als Joop zijn helden in de strijd tegen de wegwerpmaatschappij. Zij halen kapotte apparaten uit elkaar en repareren die. Respect!

Dat dat heel anders kan, bleek toen een Xenonvoorlamp van onze auto kapot ging. Mijn autodealer moest de gehele lampunit vervangen. Kon niet anders, kosten 190 euro. Bizar!