Uitputtingsslag WhatTheHackathon zorgt voor briljante ideeën

Emmen - Afgelopen weekend vond er een innovatiewedstrijd plaats in het gebouw van Stenden Hogeschool in Emmen.

Gedurende 30 uur waren 63 deelnemers in teams bezig met het zoeken naar oplossingen voor de ingebrachte 'Challenges'. Een uitputtingsslag, want er werd door een aantal teams zelfs de gehele nacht doorgewerkt. De organisatie zorgde voor lekker eten, goede coaches en interessante lezingen zodat de deelnemers het prima naar hun zin hadden.

Deze Hackathon (samentrekking tussen hacken en marathon) had als thema 'Smart City & Smart Industry' oftwel, hoe maken we onze stad en onze bedrijven toekomst-proof'. Er deden Studenten van Stenden Hogeschool, Drenthe College, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Code Gorilla mee, maar ook een team ondernemers vanuit Growing Workplace en een team van Scauting uit Hoogeveen.

Product presenteren

De 11 teams moesten aan het einde van de 30 uur op het podium hun product presenteren aan een vakjury en het aanwezige publiek. De vakjury bestond uit: Herman G. Idema van VPB Emmen, Niek de Jong CeO van Sustainder en Bastiaan Coes van Greenpac iLabs.

De vakjury was het unaniem eens over de algemeen winnaar: de prijs 'Best overall' ging naar het team van Drenthe College met het product AlertLight die, gebruik makend van de slimme lantaarnpalen van Sustainder, een oplossing bedachten waarbij de kleur van het licht van de lantaarnpalen signaleert wanneer auto’s te snel rijden in een straat.

'Best Commercial' ging naar het team ondernemers van Growing Workplace met de naam 'Sitting Ducks'. 'Deze deelnemers hadden van de Gemeente Emmen de uitdaging gekregen een manier te vinden om meer bezoekers en toeristen richting het 'oude centrum' van Emmen te trekken. Hun oplossing is een interactieve etalageruit waarop men spelletjes kan spelen maar waarop men ook door het assortiment van een winkel kan bladeren. Tijdens hun pitch speelden ze live een spelletje 'Pong' dat bestuurd werd door de bewegingen van 'voorbijgangers'.

Challenge van Provincie Drenthe

De 'Best Design' prijs ging naar team Scauting uit Hoogeveen waar 6 hoogbegaafde autisten met de challenge van de Provincie Drenthe aan de slag waren geweest. Ze ontwierpen een communicatie-systeem voor wegverkeer waarbij voertuigen elkaar automatisch waarschuwen wanneer er overlast door extreme sneeuw- of regenval is en ze demonstreerden in hun pitch live hoe dat werkt.

Klaas-Wybo van der Hoek (Vice President Executive Board Stenden): 'We staan iedere keer weer versteld van hetgeen goed gemotiveerde jonge mensen in korte tijd kunnen bereiken als ze de vrijheid en goede begeleiding krijgen. Dit soort evenementen stimuleert onze studenten zelf creatief en innovatief aan de slag te gaan en daar werken we graag aan mee.'