Grittologie
Door Roel Grit

Kratjes op het aanrecht

Mijn vrouw en ik doen om de week de boodschappen. Gewapend met een briefje waarop een handvol boodschappen, slaan we ’s zaterdags in voor de hele week.

Boodschappen doen is best ingewikkeld. Je moet maar net tussen het waanzinnige tandpasta-assortiment en massa deodorantgeuren de juiste weten te vinden. Verder gaan artikelen voortdurend door je handen. Bij het schap het karretje in, maar bij de kassa er alles er weer uit. Na het scannen gaat alles van de band in twee boodschappenkratjes en een tas.

Dit kan korter, want in mijn supermarkt mag je tegenwoordig met een handscanner zelf scannen. Voor mìj werkt dat niet. Na vijf boodschappen vergeet ik te scannen, maar ontdek dat pas na tien boodschappen. Zoek dan maar uit wat je nog niet hebt gescand! En die ramp overkomt me dan een paar keer tijdens mijn rondgang door de winkel. Nee, zelf scannen is aan mij niet besteed.

Wat natuurlijk veel handiger is: de fabriek monteert op elk product een elektronisch chipje met een unieke code, jij rijdt je boodschappenkarretje in zijn geheel door een poortje en met radiogolven worden alle chips in één keer gescand. En … klaar! Technisch is dat mogelijk en ook kosten die chips nog maar een paar cent per stuk. Helaas is het systeem nog fraudegevoelig, want de chips zijn eenvoudig te vernielen of onzichtbaar te maken voor radiogolven door ze te omwikkelen met aluminiumfolie. Door de slechtheid van de mens duurt het nog wel even voordat dit systeem wordt ingevoerd.

Hoe je boodschappen ook worden gescand, daarna moeten de kratjes de auto in. Thuis gaan de kratjes op het aanrecht, worden de producten gesorteerd en verdwijnen ze in de (koel)kast. Uiteindelijk heb je elk product een keer of acht in handen gehad.

Boodschappen doen, veel werk en een hoop gedoe? Ach, ik ben niet zo’n klager. Onze voorouder de oermens was de hele dag bezig met jagen en vruchten verzamelen. En wij doen twee uur boodschappen en dat maar één keer in de veertien dagen... Zéér draaglijk en je eet nog eens wat anders dan mammoet met bessensaus!