Barger-Compascuum eert Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Barger Compascuum - In Barger-Compascuum is donderdagmiddag oud-inwoner en Nobelprijswinnaar Ben Feringa door het dorp gehuldigd.

Ben Feringa is geboren en opgegroeid in Barger-Compascuum en is sinds 1988 hoogleraar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Chemische kunstjes

Het programma van deze huldiging begon met een bezoek aan Katholieke basisschool Sint Theresia. Feringa ging even terug ging in de tijd dat hij in Barger Compascuum woonde en vertelde over zijn studie. Daarna kregen de kinderen van groep 5 t/m 8 de gelegenheid om hun wereldberoemde oud inwoner vragen te stellen en zelf enkele chemische kunstjes te tonen. Feringa had ook zijn gouden legpenning meegenomen.

Nieuwe naam voor de dam

Na het bezoek aan de school, waar ook burgemeester Erica van Oosterhout was gearriveerd, trok het gezelschap naar de dam in het centrum waar de Nobelprijs winnaar werd toegesproken door de burgemeester. Daar werd door Feringa en Van Oosterhout een bord onthuld met daarop een nieuwe naam voor de dam in het centrum: 'Prof. Dr. B.L.Feringadam', als eerbetoon aan de Nobelprijswinnaar.

Herinneringen aan de lagere school

Aansluitend waren de inwoners van Barger-Compascuum uitgenodigd om in De Kloeck professor dr. Feringa de hand schudden tijdens een speciale receptie. De Compascumer Klanken zongen enkele liederen, waarbij ook een aantal coupletten speciaal voor Feringa waren geschreven. Ook werden herinneringen aan zijn periode op de lagere school opgehaald door zijn oude klasgenoten Henk Kuhl en Jan Suelman. De feestelijke dag werd afgesloten met een besloten reünie met zijn oud-klasgenoten in het bruin café van het Veenpark.