Inwoners Zandpol brengen nieuwe inwoner tot leven: Everdina

Zandpol - Kunstenaar Yanthe van Nek is bezig met een artist in residence project in Zandpol en Nieuw-Amsterdam. Samen met een groep bewoners van woonzorgcentrum Oldersheem heeft ze een nieuwe inwoner gecreëerd: Everdina.

De vrouw komt de komende weken tot leven als ze met haar kleinkind op avontuur gaat in de regio en te bewonderen is in foto’s, films en een boek in een caravan en de bibliobus.

Kleinkind

Everdina is gevormd aan de hand van oude foto's van de bewoners van Oldersheem. Bij elke fase in haar leven is een foto uit het archief van de senioren gezocht. Deze zijn in een boekje samengebracht. Kinderen van de basisschool in Zandpol hebben Everdina een kleinkind gegeven aan de hand van hun eigen foto’s. Zij geven kleinkind Nellie een gezicht.

Een oude caravan wordt de komende weken omgetoverd tot een theater waarin het verhaal van Everdina en haar kleinkind wordt verteld. Een groepje inwoners knapt de caravan op, waarna de kinderen van basisschool Zandpol de kampeerwagen gaan inrichten voor oma Everdina. Daarna zullen de ouderen die het personage bedacht hebben met de kunstenaar haar caravan bezoeken.

Bibliobus

Eind april wordt de bibliobus die door de dorpen rijdt, ingericht als expositieruimte die het verloop van het project Everdina & Nellie laten zien. Op deze wijze kunnen alle inwoners van Zandpol en Nieuw-Amsterdam kennis maken met hun nieuwe buurtgenoot.

Gekleurd Grijs

Het project van Yanthe van Nek is onderdeel van het seniorenproject Gekleurd Grijs, dat senioren in april kennis wil laten maken met verschillende vormen van kunst en cultuur. In dit project worden jong en oud met elkaar verbonden. Het project wordt gefinancierd uit gelden van Age Friendly Cultural City. Emmen is een van de vijf gemeenten die landelijk meedoet aan dit tweejarig project om ouderen meer in contact te brengen met cultuur. Het doel van Age Friendly Cultural City is om met kunst en cultuur bij te dragen aan de vitaliteit, gezondheid en het welzijn van ouderen.