Barger-Oosterveen tovert voormalige school om in buurthuis

Barger-Oosterveen – Voorzitter Gerard Robben van Plaatselijk Belang Barger-Oosterveen is er maar wat blij mee: vorige week ontving de buurtschap van de gemeente Emmen een cheque van 25.000 euro.

De financiering voor de verbouwing van de voormalige school De Klobbestoek tot volwaardig buurthuis kan dus op korte termijn beginnen.

Momenteel maken Plaatselijk Belang en lokale verenigingen gebruik van buurtgebouw De Dobbe, dat zich pal achter de voormalige school aan de Dordsedijk bevindt. ‘De Dobbe biedt echter te weinig ruimte voor alle verenigingen, die er momenteel activiteiten willen houden’, aldus Robben.

Belangstelling

Plaatselijk Belang kocht De Klobbestoek bijna 5 jaar geleden van de gemeente Emmen. Het schooltje moest de deuren sluiten, omdat het aantal leerlingen teveel was teruggelopen. Meteen werd een gesprek met de gemeente aangeknoopt over de overname van het pand. Hiervoor verstrekte de gemeente de plaatselijke vertegenwoordiging een lening. ‘De Klobbestoek is veel ruimer van opzet dan De Dobbe. Het pand beschikt over maar liefst 3 lokalen. Meerdere partijen kunnen er straks tegelijkertijd terecht voor hun activiteiten. In De Dobbe is dat niet mogelijk’, licht Robben de motivatie voor de koop toe.

Onder meer een ouderensoos, een dartclub en een countryline dansvereniging willen straks gebruik maken van de nieuwe ruimte. Vanuit het aangrenzende Klazienaveen hebben een gymnastiek- en een ouderenvereniging ook al hun belangstelling getoond. Uiteraard wil Plaatselijk Belang de ruimte gebruiken als vergaderlocatie.

September

Met de verbouwing van De Klobbestoek tot buurthuis is een bedrag gemoeid van ongeveer 80.000 euro. Plaatselijk Belang Barger-Oosterveen heeft ook diverse instanties en fondsen aangeschreven zoals het Oranjefonds, Prins Bernard Cultuurfonds en de Rabobank. ‘Allen doen ze een duit in het zakje, waardoor het financiële plaatje nu rond is.’ Dinsdag overlegt het Plaatselijk Belang tijdens de ledenvergadering de startdatum voor de verbouwing, die waarschijnlijk tussen de 4 en de 6 maanden in beslag gaat nemen. Robben hoopt de dat de klus voor de aanvang van een nieuw seizoen in september kan worden geklaard.

Metamorfose

De school wacht van binnen een behoorlijke metamorfose. Zo verdwijnen alle tussenmuren en komen er schuifwanden voor in de plaats. De complete vloer gaat er uit en wordt vervangen en geschikt gemaakt voor dansen. De installatie van een podium, bar en keuken staat ook op het programma. Het pand wordt verder rolstoeltoegankelijk ingericht.

Naast het vertimmeren zal er ook wat achterstallig onderhoud moeten worden gepleegd, aldus Robben. ‘Het gebouw heeft vier jaar leeg gestaan, dus dat spreekt voor zich.’ De kozijnen worden daarom nog gecheckt op mogelijk rot en zowel het interieur als het exterieur krijgt nog een lik verf.

Sloop Dobbe

De grote verbouwing van De Klobbestoek luidt ook het einde in van De Dobbe. Het voormalige buurthuis gaat namelijk tegen de vlakte, zodra de werkzaamheden er op zitten. ‘Het braakliggende terrein wordt vervolgens heringericht als parkeerterrein, dat ruimte biedt aan ongeveer 30 auto’s.’

Robben is blij dat er na bijna 5 jaar eindelijk actie kan worden ondernomen. Hij heeft er duidelijk zin in. ‘De plannen lagen er al tijd al. Dus we zijn blij dat de kogel eindelijk door de kerk is.’