Music In Da House
Door Koos Heeres

The Sound was populair in Nederland

The Sound was in de jaren tachtig populair in Nederland. De Engelse new wave band met frontman Adrian Borland was hier bijna jaarlijks op de podia te zien. Zo speelde The Sound op zaterdag 1 augustus 1987 op het Tuinfeest in Nieuw-Schoonebeek.

Aanvankelijk heette de groep The Outsiders. Deze punkband bracht de albums 'Calling On Youth' (1977) en 'Close Up' uit. Onlangs zijn de albums door het Cherry Red-label voor het eerst op cd uitgebracht. In 1979 ging de groep verder als The Sound.

In dat jaar verscheen de debuutsingle 'Physical World E.P.' op het piepkleine Tortch-label. Ik heb eind jaren tachtig de vinylsingle voor een spotprijsje bij platenwinkel Diskid in Zwolle op de kop getikt. Tegenwoordig betaal je er zo honderd euro voor. Met name het nummer op de A-kant, 'Coldbeat', klinkt zeer catchy.

Niet veel later en werd er een contract getekend bij het grote WEA-label. Zanger Adrian Borland werd de blikvanger van de band. In 1980 verscheen op het progressieve WEA-sublabel Korova, bekend van onder andere Echo & The Bunnymen, het album 'Jeopardy'. De plaat bevat sterke nummers als 'I Can't Escape Myself' en 'Heartland'.

Een jaar later was er al een opvolger: 'From The Lions Mouth'. De openingstrack 'Winning' is het hoogtepunt van dit schitterende album. Het nummer is een van de bekendste songs van The Sound. In 1982 volgde de 'moeilijke' derde plaat 'All Fall Down'. Ik vind dit trouwens de beste van de drie genoemde Sound-albums. Daar dacht WEA anders over, want het album was niet succesvol genoeg, waarna de overeenkomst met het platenlabel werd beeindigd.

The Sound vond snel een nieuw label, namelijk het aan Virgin gelieerde Statik Records. Deze onafhankelijke platenmaatschappij scoorde in 1983 een enorme hit met de klassieker 'The Safety Dance' van Men Without Hats. Op Statik verschenen in 1984 het mini-album 'Shock Of Daylight', gevolgd door 'Heads And Hearts' en de liveplaat 'In The Hothouse', die beide in 1985 uitkwamen. Statik kwam in 1986 met de zeer interessante cd-compilatie 'Counting The Days', waarop een selectie van materiaal voor dit label te vinden is.

Op het destijds bescheiden Belgische label Play It Again Sam kwam in 1987 het zeer melancholische 'Thunder Up' uit. Het bleek het laatste album van The Sound te zijn. De eerste single 'Hand Of Love' was in die tijd mijn eerste kennismaking met de band, waarvan ik pas jaren later de rest van hun indrukwekkende catalogus ontdekte. Trouwens, de tweede single 'Iron Years' is ook zeker de moeite waard.

Na deze plaat hield de band het voor gezien. Onder de naam Adrian Borland and The Citizens verschenen de albums 'Alexandria' (1989) en 'Brittle Heaven' (1992). Vervolgens ging Borland solo verder en dat resulteerde in 'Beautiful Ammunition' (1994), 'Cinematic' (1995) en '5:00 AM' (1997). Op 26 april 1999 pleegde Borland zelfmoord door voor een trein te springen. Het akoestische album 'Last Days Of The Rain Machine' werd in 2000 postuum uitgebracht. Het album 'Harmony & Destruction', dat ten tijde van Borlands dood nog niet af was, volgde in 2002.

Het Engelse compilatielabel Renascent startte eind jaren negentig met de heruitgave van het complete werk van The Sound op cd. Interessant is onder andere de compilatie 'Propaganda' uit 1999. Daarnaast verscheen op Renascent een serie met radio-opnamen voor de VARA en de VPRO. Tenslotte bracht het Engelse label Edsel in 2014 en 2015 twee boxen uit met daarop het al het materiaal van de reguliere albums van The Sound.