Moordbroers zijn aanwezig bij reconstructie moord op Berend Smit

Dwingeloo / Hoogeveen - Wat gebeurde er nu precies op 4 november 2012 op het Dwingelderveld? Die vraag staat donderdag centraal tijdens een reconstructie van de gewelddadige dood van Berend Smit uit Dwingeloo.

Het aanvullende onderzoek op de plaats waar de moord heeft plaatsgevonden is nodig omdat de verklaringen van verdachten niet overeenkomen met het scenario dat het Openbaar Ministerie schetst. Het OM besloot dit najaar onverwachts dat er meer onderzoek nodig is om tot een vonnis te komen. In opdracht van het gerechtshof voert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) donderdag het aanvullende onderzoek uit.

Broers zijn bij reconstructie aanwezig

De Hoogeveense broers Admilson R. en Marcos R. die verdacht worden van de moord op Berend Smit, zijn bij de reconstructie aanwezig. Het gerechtshof hoopt onder meer met de reconstructie duidelijkheid te krijgen over de schoten die zijn afgevuurd op Berend Smit (55).

Het aanvullend onderzoek neemt naar verwachting de hele middag in beslag. Het gebied dat tussen de snelweg A28 en Lheebroek ligt, wordt voor de reconstructie afgezet. Het aanvullend onderzoek wordt nu uitgevoerd, omdat het bos en het veld er vergelijkbaar bijliggen als op het moment van de dood van Berend Smit. De reconstructie moet zijn uitgevoerd voor er weer blad aan de bomen komt en het landschap verandert.

Ex-militair Admilson en zijn broer Marcos R. zijn begin 2014 opgepakt. De mannen van 32 en 31 jaar zitten nu bijna drie jaar vast op verdenking van meervoudige moord. Een jaar na de dood van de Dwingeler Berend Smit, brachten de broers uit Hoogeveen in Exloo het echtpaar Veenendaal om het leven.