ANALYSE: Opiniepeilers zitten er opnieuw flink naast

Regio - Opnieuw zaten de verschillende peilingen ernaast. De inschatting van de meeste opinie-onderzoekers was dat de VVD niet meer dan 25 zetels zou behalen. Het zijn er waarschijnlijk ruim 30 geworden.

Ook de verwachte monsterwinst van de PVV is uitgebleven. Er werd door het kamp Wilders op 20 tot 24 zetels gerekend. Uiteindelijk mag Wilders op basis van de exitpoll 19 stoelen in de Tweede Kamer tot de zijne rekenen. 

Mogelijk hebben de gebeurtenissen van het afgelopen weekend in Rotterdam effect gehad op de uitslag voor de VVD en de PVV tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen. 

Verder waren de opiniepeilingen redelijk accuraat. Oké, 50Plus krijgt op basis van de exitpoll geen 5 maar 4 zetels. maar dat kan in de loop van de avond nog veranderen. Ook de SP krijgt volgens de laatste exitpoll een zetel minder dan uit de peilingen werd verwacht. maar nogmaals, ook daar zit misschien nog marge. Misschien een restzetel.

De exitpoll voor het CDA, D66, GroenLinks, de ChristenUnie, de SGP en de Partij voor de Dieren zijn wel binnen de bandbreedte van de voorspellingen gebleven.