Volksuniversiteit Emmen heft zichzelf op

Emmen – De Volksuniversiteit Emmen gooit de handdoek in de ring en houdt vanaf 31 juli op te bestaan. Dat laat het bestuur via een brief aan de cursisten weten. De belangstelling voor de cursussen is te laag.

Daarom is het financieel niet langer verantwoord om door te gaan. Het leerinstituut is opgericht in 1973 en sinds jaar en dag gevestigd in de bibliotheek van Emmen

Sinds 2007 kent de Volksuniversiteit Emmen een aanhoudende daling van het aantal cursisten. Het afgelopen cursusjaar dook de hoeveelheid belangstellenden zelfs tot onder de 200. Volgens het bestuur bestaat er geen enkel signaal dat die trend op termijn zal keren. Vooral  met de niet-talencursussen is het dramatisch gesteld, staat in de brief: minder dan 40 cursisten.

Unaniem

Bij zo’n getal is het onmogelijk om financieel positief te draaien. Daarom heeft het bestuur besloten om de leden het voorstel voor te leggen de vereniging op te heffen. De leden hebben op 8 maart unaniem besloten het voorstel van het bestuur te ondersteunen. Het lopende cursusjaar wordt normaal afgewerkt.

Internet

De vereniging betreurt het deze stap na ruim 40 jaar te moeten nemen. Het leeraanbod besloeg een breed aantal opleidingen. De talencursussen waren uiteraard het populairst. Daarnaast konden mensen er terecht voor programma’s, lezingen en excursies over kunst, cultuur, hobby’s,  creativiteit en meer. Maar tijden veranderen en mensen nemen op een andere manier informatie tot zich’, stelt het bestuur. Internet heeft daar een cruciale rol in gespeeld. Dat heeft zijn weerslag gehad op de formule en de opzet van de Volksuniversiteit.

Een aantal docenten heeft besloten om op eigen kracht hun lessen door te zetten. Ook wordt er doorverwezen naar de collega’s in Hoogeveen, die nagenoeg beschikt over hetzelfde  programma en deels dezelfde docenten.