PvdA Drenthe betreurt vertrek Jacques Tichelaar

Assen - De Statenfractie van de PvdA betreurt, maar respecteert het aftreden van Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar. De fractie stelt dat het vertrouwen om met Tichelaar verder te gaan onvoldoende was.

Fractievoorzitter Roelie Goettsch: ‘Dit was een trieste dag voor Drenthe, voor provinciale Staten, voor het College van Gedeputeerde Staten en niet in de laatste plaats voor de Commissaris van de Koning zelf – en zijn familie. De schijnwerpers van de landelijke pers waren onbarmhartig gericht op wat zich hier heeft afgespeeld. Wij hadden dat graag anders gezien. Wij hadden graag gewild dat hordes journalisten zich hier melden vanwege de schoonheid van Drenthe, vanwege het elan waarmee dit College en deze Staten in de Drentse economie en de samenleving investeren. Met de Commissaris als boegbeeld. Maar de werkelijkheid was een andere.  Ons boegbeeld en wij allen zijn beschadigd. Mijn fractie is daarover triest gestemd.’

'Een beetje integer bestaat niet'

Volgens de Statenfractie heeft Tichelaar de afgelopen jaren hard voor Drenthe en de Drentse belangen gevochten. ‘De rechtbank, kazerne, de gevangenissen, maar ook de opvang van vluchtelingen en aandacht voor mensen in benarde of verdrietige omstandigheden: de Commissaris heeft hier zeker een positieve bijdrage aan geleverd. Jacques Tichelaar heeft met zijn vechtlust en inzet heel veel goede dingen voor Drenthe gedaan, daar waarderen wij hem enorm om. Het is een groot verlies. Het is een lastige afweging geweest. Maar het is een bekend citaat: “een beetje integer bestaat niet”.’ Uit de beantwoording van de vragen in eerste termijn bleek dat Tichelaar de integriteitscode van de provincie Drenthe heeft geschonden.

Goettsch: ‘Daarop volgde onze tweede vraag: is er voldoende vertrouwen om gezamenlijk de toekomst tegemoet te treden? Ook daar moest het debat uitsluitsel over geven. Uiteindelijk konden wij die vraag jammer genoeg niet met “ja” beantwoorden. De CdK begon heel sterk. Gaandeweg het debat veranderde dat van toon. Wij hebben de situatie eerst met elkaar in de coalitie besproken, later ook met Tichelaar zelf. Daarna was de keuze aan hem. Wij begrijpen en respecteren dat hij dan zelf het initiatief neemt om zijn ontslag in te dienen.’

Tichelaar

Jacques Tichelaar raakte in opspraak nadat uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant bleek dat hij zijn schoonzus had voorgedragen voor de herinrichting van Huize Tetrode, een rijksmonument in Assen én eigendom van de provincie.