Deroepert
Door Henk Folkerts

Mijnheer Tichelaar...

Toen u destijds werd aangesteld als Commissaris van de Koningin was ik blij. Ik dacht, fijn een goede PvdAer, een gedreven man met zijn hart op de juiste plek.

Ik dacht ook dat u iemand was die zich hart maakt voor de mensen die hij vertegenwoordigt. Zo had ik u als Tweede Kamerlid en als fractievoorzitter vanuit de media leren kennen. Iemand met passie voor de politiek en voor de mensen die hij had vertegenwoordigt. Dat konden we in Drenthe wel gebruiken. Ik was erg blij met uw aanstelling destijds.

Maar wat is er met u gebeurd?

Ik zag u op de televisie glashard liegen over uw bemoeienis met het werk van uw schoonzus. U schoof haar naar voren als ontwerpster van een pand in Assen. En dat was niet de eerste keer, in 2013 kwam u ook al op een dergelijk  manier in het nieuws.

Mijnheer Tichelaar, wat u deed mag natuurlijk niet maar er is iets wat in wezen nog veel erger is. U zorgt er voor dat een groot deel van ons, mensen waar u eerder zo hard voor vocht,  geen vertrouwen meer heeft in de politici en in de politiek. U zorgt er voor dat de politiek ver van ons af komt te staan. U zorgt voor het beeld dat mensen zoals u elkaar het hand boven het hoofd houden en elkaar aan mooie baantjes helpen.

Ik spreek u daar op aan mijnheer Tichelaar. Ik weet wel, er zijn genoeg politici die op een vergelijkbare manier in het nieuws zijn gekomen. Maar ik spreek u er op aan mijnheer Tichelaar. Juist u, omdat u zo dicht bij mij en mijn idealen stond.