'Commissaris van de koning Tichelaar hielp schoonzus aan ontwerpopdracht'

Assen - De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar overtrad de integriteitscode door zich te bemoeien met een ontwerpopdracht voor zijn schoonzus.

De opdracht was aanvankelijk aan een ander gegeven. Na een interventie ging de opdracht naar zijn schoonzus. Dagblad van het Noorden en de Volkskrant deden gezamenlijk onderzoek en publiceerden dit verhaal zaterdagochtend. 

Het gaat om de herinrichting van Huize Tetrode, een rijksmonument in Assen dat eigendom is van de provincie. Volgens Dagblad van het Noorden heeft Tichelaar zijn schoonzus naar voren geschoven voor een herinrichtingsadvies. De interieurontwerper die de opdracht eerst had gekregen, werd schadeloos gesteld en kreeg van de commissaris van de koning een vervangende opdracht.

Eerder in opspraak

Jacques Tichelaar kwam in 2013 ook in opspraak toen hij bemiddelde in een conflict tussen de gemeente Coevorden en zijn zwager Jos Wijland.

Ontkenning

Tichelaar ontkent dat hij zijn schoonzus heeft voorgedragen bij de herinrichting van Huize Tetrode. Ook zijn schoonzus verklaart in de krant dat zij het ontwerpverzoek heeft gekregen van de teamleider bestuursservice en gebouwen van de provincie en niet van haar zwager Tichelaar.

Vanmiddag om 12.00 uur is commissaris van koning Jacques Tichelaar te gast in het Radio Drenthe-programma Cassata. Daar zal hij reageren op nieuwe kritiek die is ontstaan.