Wijkverenigingen: 'Verander deel Camping Emmen in beweeg- en wandelpark'

Emmen – De wijkverenigingen Emmen Centrum en Angelslo hebben bij de gemeente Emmen een plan ingediend voor een beweeg- en wandelpark in het oostelijke deel van het voormalige terrein van Camping Emmen aan de Angelsloërdijk.

Met hun initiatief wensen beide gemeentelijke overlegpartners het verwaarloosde terrein op te fleuren en geschikt te maken als een prettige plek voor wijkbewoners, scholieren en verenigingen om te sporten of te om te ontspannen.

Zwervers en dealers

Drijvende krachten achter het project zijn Gerrit Bron (namens  Emmen Centrum) en Teun Tol (namens Angelslo).  Met een groep van ongeveer 45 vrijwilligers hebben zij sinds vorig jaar inmiddels het gebied al deels onder handen genomen. ‘Het terrein gaf na verloop van tijd geen florissante aanblik meer. Bovendien hielden zwervers en dealers zich er op. Hoog tijd tijd dat er iets moest gebeuren’, aldus de beide heren.

Coniferen

Puin en zwerfvuil zijn grotendeels  verwijderd en de bijl ging in vele coniferen, zodat het gebied meer ruimtelijk overkomt.  Daarnaast hing de werkgroep met de vele vrijwilligers diverse vogelnestkastjes op, is de waterspeelplaats als vijver ingericht, werden bloemenperkjes ingezaaid en wachten enkele bulten houtsnippers om dienst te doen als vulling voor de wandelpaden. Enkele door het Aquarena geschonken zitbankjes krijgen ook nog een plekje in het gebied.

Trimparcours

Volgens Bron en Tol liggen er nog plannen om het aantal sportmogelijkheden uit te breiden ten zuiden van het terrein van tennisclub LTC met een jeu de boulesbaan, een trimparcours, een basketbal- en voetbalveldje en een beweegtuin voor senioren.  Hiervoor ligt inmiddels een plan bij de gemeente Emmen.

Gaarlandtpark

Bron en Tol zijn al sinds eind 2014 bezig met dit project, wat oorspronkelijk een veel grotere opzet kende. Het terrein van Camping Emmen en van het te verhuizen Aquarena was bijna 10 jaar geleden in beeld als locatie voor het Gaarlandtpark, een grootschalige combinatie van zorg, onderwijs en wonen. Tijdens de economische crisis belandde dat project in de ijskast en het inmiddels leeg getrokken campingterrein raakte in verval, dit tot grote ergernis van beide wijkverenigingen.

Ruim 2 jaar geleden waren we al in gesprek met de gemeente over de aanleg van een park’, vertelt Tol. ‘Toen de optie van Omale (initiator Gaarlandtpark, red.) definitief verviel in 2015, kwamen wij met onze ingeving van het Verbindingspark op de proppen.’ Zo genoemd,omdat het ongeveer 5 hectare grote terrein moest leiden tot bet verbinden van alle leeftijden, van natuurliefhebbers tot sporters en verenigingen.

Beachvolleybal

De beide wijken leverden een ambitieus plan in, waarbij het volledige terrein in acht werd genomen. Zo maakten ook een koeien- en schapenweide, een professioneel beachvolleybalveld,een fietscrossbaantje,  een ijsbaan en een hondenuitlaatplaats deel uit van de oorspronkelijke opzet. ‘Stenden en volleybalverenigingen Nevobo en Emmen ’95 waren zeer enthousiast over het volleybalveld. Er waren zelfs ideeën om een groot Europees toernooi te organiseren in 2018.

Ferme streep

De gemeente en de wijkverenigingen hadden de benodigde 25.000 euro voor het park inmiddels gereserveerd. Er ging echter een ferme streep door de plannen toen de gemeente het campingterrein in beeld had als opvanglocatie voor statuszoekers. Uiteindelijk zijn die er nooit gekomen.

Stekker er uit

De gemeente heeft inmiddels de voorkeur gegeven aan het inrichten van een groot deel  van het campingterrein als experimenteerbuurt. De komende tien jaar is iedereen die iets wil onderzoeken of wil experimenteren van harte welkom om iets concreets met zijn of  haar idee te doen. Ten zuiden van de experimenteerbuurt staat  een moestuin met pluktuin gepland. Bij Tol en Bron is de teleurstelling enigszins voelbaar. ‘Veel werk is er verzet en het geld lag klaar’, mijmert Bron. ‘Vervolgens is het plan 2 tot 4 keer aangehouden.’ De twee stonden dan ook op het punt om de stekker er uit te trekken. Diem Do en Alya Assen, de ondernemers achter de Experimenteerbuurt, hebben de twee heren overtuigd om door te gaan. Het duo ziet dan ook heil in een samenwerking met de 2 ondernemers. ‘Het creëren van een beetje reuring’, besluit Tol. ‘Daar is het ons bovenal om te doen.’

Het Verbindingspark wordt in maart besproken in de gemeenteraad.