'Robot Nao kan chagrijnig zijn'

Emmen - `Kom op, Nao, doe wat ik zeg! Mm, Nao is chagrijnig vandaag'. Bert Bakker (1991), derdejaars student Informatica op Stenden Hogeschool, wrijft liefdevol over de hand van de rood-grijze robot.

Medestudent Robbert van Keppel (1990) bestudeert het scherm van zijn laptop. De robot draait het hoofd en lijkt de verslaggever aandachtig op te nemen. Wij zijn in het Internet of Things-lab van de informaticaopleiding in Emmen. In de moderne experimenteerruimte kunnen de studenten zelf domotica-oplossingen programmeren. Computergestuurde oplossingen voor de huishouding. Gordijnen op afstand sluiten, de verlichting met software programmeren enzovoort. Handig bijvoorbeeld voor ouderen die niet meer zo goed ter been zijn.

Virtual Reality

Maar de paradepaardjes van het lab zijn de robot, Nao genaamd, en de Virtual Reality-toepassingen. Daarbij krijg je een groot formaat 3D-bril op en beland je vervolgens in een virtuele wereld, die geprogrammeerd is door de studenten. De techniek is bekend uit de wereld van de games, maar de studenten maken toepassingen voor simulaties in opleidingen, voor de brandweer bijvoorbeeld. In plaats van iedere keer een echte brand te veroorzaken, kunnen de brandweerlieden in opleiding dan oefenen in een gesimuleerde omgeving. Maar omdat de oefenruimte niet groter is dan de open ruimte van het lokaal, moet er een tovenaarstruc worden toegepast om je over een grotere afstand te verplaatsen. `Teleporteren', noemen de studenten dat. Je waant je in een Harry Potterfilm.

Robot geeft presentatie

Maar Robbert en Bert zijn nog trotser op Nao, hun robot. `Op welke opleiding krijg je de kans om zelf programma's te maken voor een robot van €15000?' is hun retorische vraag. Nao is begonnen met Nederlandse les en heeft inmiddels zijn eerste presentatie gegeven tijdens een symposium van de opleiding Sociaal-Pedagogische Hulpverlening. Nao heeft daar uitgelegd dat hij geen banen afpakt, maar de zorg nog beter kan maken. Robbert (die eerst begonnen was met een studie Toegepaste Psychologie) en Bert (die een korte carrière als beroepsmilitair achter de rug heeft) lijken geen enkele twijfel te kennen als het om de inzet van robots gaat. Voorlopig doet en zegt Nao alleen wat de studenten geprogrammeerd hebben, maar een eenvoudig gesprek voeren is ook nu al mogelijk. Binnenkort een interview met Nao in deze krant?