Emmen krijgt particuliere havo en vwo voor paradijsvogels

Emmen - Onder de naam het Leerparadijs start een groep Zuidoost-Drentse ondernemers en ouders komend schooljaar een pilot met een particuliere havo-vwo+ opleiding voor hoog functionerende, autistische kinderen.

De initiatiefnemers hebben vanaf september ruimte voor 10 tot 15 leerlingen.

De kids vallen volgens de initiatiefnemers in het reguliere voortgezet onderwijs buiten de boot, zodat ze thuis komen te zitten. Het gaat om basisschoolleerlingen die een leer- en denkniveau op havo en vwo+ niveau hebben, maar  sociaal en emotioneel een treedje lager zitten. Hierdoor kunnen ze op school geestelijk in de knoop raken.

Op het middelbaar onderwijs met grote klassen, veel verschillende docenten en lokalen lopen ze volgens mede-initiatiefnemer en maatschappelijk ondernemer Mariëlle Janssen vrijwel zeker ook vast. Een andere, meer persoonlijke manier van onderwijs, met relatief veel zorg en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling is volgens haar dus op zijn plaats.

Handen uit de mouwen

Op het Leerparadijs halen de jongeren hun diploma door ondernemende projecten op te zetten. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de ondernemers van Growing Workplace en Code Gorilla. Daar werken ze aan ICT-projecten en bij Toolbox Emmen kunnen ze de handen uit de mouwen steken om ideeën uit te werken tot een concreet prototype. De theorielessen, zoals talen, rekenen en geschiedenis volgen de kids bij het Centrum voor Ontwikkeling en Educatie aan de Hoofdstraat in Emmen. Dit bedrijf is al jaren actief als het gaat om het begeleiden van onder meer hoogbegaafde kinderen bij hun schoolwerk.

Eigen gebouw

Bedoeling is om op termijn een eigen gebouw aan te schaffen zodat de leerlingen centraal les kunnen krijgen.  Voor Mariëlle Janssen is Emmens eerste particuliere middelbare school ook persoonlijk van groot belang. ‘Mijn eigen kinderen schrijf ik zeker in. Ze passen in de doelgroep met PDD - NOS en ADHD en lopen vast in het regulier voortgezet onderwijs. Die grootschaligheid past gewoon niet bij ze. Al die wisselende gezichten en vakken. Het lukte gewoon niet meer.

Op het Leerparadijs werken ze met kleine groepjes met veel persoonlijke begeleiding aan projecten die een uitdaging voor ze zijn, ’legt ze uit.  Nadeel van een particuliere school is dat de ouders alle kosten voor eigen rekening moeten nemen. Een drempel, erkent Mariëlle Janssen. Ze hoopt dan ook zo snel mogelijk aansluiting te kunnen vinden bij het reguliere onderwijs.