Qbuzz lanceert waterstof- en elektrische bussen in Drenthe en Groningen

Assen / Groningen – Qbuzz presenteert vrijdag in Groningen een waterstofbus en een elektrische bus. De bedoeling is dat op termijn 20 bussen op waterstof rijden in Groningen en Drenthe.

De bussen in Groningen en Drenthe, zo laat Qbuzz weten, worden steeds schoner. ‘De nieuwste bussen van Qbuzz voldoen aan de strengste milieunormen van de Europese Unie op het gebied van uitstoot (Euro6). Ook gaan er bussen rijden op nieuwe vormen van energie.’

Nieuwe dienstregeling

Na een testperiode gaan twee waterstofbussen vanaf de nieuwe dienstregeling in december rijden op streeklijnen in Groningen en Drenthe. Twee elektrische bussen worden ingezet als Airportlink tussen het centrum van Groningen en Groningen Airport Eelde. ‘Beide voertuigen’, legt Qbuzz uit, ‘worden ook ingezet als stadsbus in Groningen, ter versterking van bestaande lijnen.’

De provincie Groningen spreekt de ambitie uit om uiteindelijk 20 bussen op waterstof te laten rijden. Bij die ontwikkeling zijn het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Groningen, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz, AkzoNobel, Groningen Seaports, PitPoint, High V.LO-City en FCH JU betrokken.

Met de elektrische bussen houden de provincie Groningen, de provincie Drenthe, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz, Groningen Airport Eelde en Marketing Groningen zich bezig.