Buurten Angelslo slaan alarm over aanhoudende drugs- en geluidsoverlast

Emmen – In Angelslo is opnieuw grote onrust ontstaat over onder meer drugs en geluidsoverlast. Vorig jaar sloegen de bewoners van de Bensingecamp alarm. Dit keer slaan bewoners van de Vleerackers, Weytackers en de Boerschaplaan alarm.

Al bijna anderhalf jaar klaagt een buurtcomité van een tiental wijkbewoners over drugsgebruik en drugshandel, geluidsoverlast, vervuiling van de buurt en bedreigingen. Volgens hen neemt de overlast steeds verder toe en zijn mensen bang om in het donker de deur uit te gaan. Een woordvoerder, die anoniem wil blijven (naam bekend bij redactie) somt de ellende op: ‘Schreeuwen, huiselijk geweld. Het ophitsen van de hond, waardoor kinderen bang zijn en niet meer buiten durven spelen. Dat is alleen de woning aan de Boerschaplaan.’

Aan de Vleerackers komt daar drugsmisbruik bij, waardoor de buurt regelmatig wakker wordt van geschreeuw. ‘Verder stoken ze vuurtjes in de tuin en is er sprake van drankmisbruik. Het midden in de nacht boren en zagen houdt ook iedereen uit zijn slaap.’ Alle ellende wordt volgens de wijkbewoners veroorzaakt door twee huizen in de Vleerackers en de Boerschaplaan.

Ten einde raad

De bewoners zijn ten einde raad. Ook omdat de gemeente Emmen volgens hen doof is voor hun noodkreten. ‘We hebben daarom tot drie keer toe aangetekende brieven naar de burgemeester gestuurd. Ook stuurden we een lijst met zeker 40 handtekeningen van verontruste bewoners en zijn kentekens genoteerd. Op een ontvangstbevestiging na hebben we nooit een reactie mogen vernemen. We voelen ons totaal niet serieus genomen en hebben dus volstrekt geen vertrouwen meer in de politiek. Dat komt echt hard aan,’ aldus een aangeslagen Vleerackers- bewoner.

De gemeente Emmen laat weten uit te zoeken waarom de bezorgde bewoners geen reactie hebben ontvangen en komt later met een inhoudelijke reactie.

Praten

Met de herrieschoppers praten heeft geen zin. Dat heeft de buurt in het begin wel gedaan, maar ze lachen je uit. In mei vorig jaar leek een deel van het probleem voorbij toen de woning aan de Vleerackers werd gesloten vanwege een aangetroffen hennepplantage. Na die periode begon de ellende voor Angesloërs helaas weer van voren af aan.

Politie

De politie laat zich volgens het buurtcomité wel regelmatig in de buurt zien en roept overlastplegers bij constatering ook tot de orde. ‘We zijn daar blij mee, maar effect heeft het volgens hen niet. ‘Zodra de agenten weer weg zijn, gaan ze vrolijk verder. Kennelijk maakt het allemaal geen indruk’.

De nood is nu zo hoog dat mannelijke buurtbewoners op het punt staan zelf in te grijpen. De koek is op voor hen. Ze willen een veilige buurt voor hun gezinnen. De bewoners van de Vleerackers, Weytackers en Boerschaplaan vertellen met tranen in de ogen dat hun kinderen in verband met de onveiligheid niet meer buiten mogen spelen. ‘Na lang aarzelen komen ze daarom met hun verhaal naar buiten. ‘Je mag het rustig een noodkreet noemen, want zo voelt het echt wel,’ besluit de woordvoerder van het buurtcomité. 

LEF! wil actie

Fractievoorzitter Harry Leutscher van LEF! is geschrokken van de situatie. Hij gaat zo snel mogelijk met de bezorgde bewoners in gesprek. ‘Dit is nu al een tweede plek in deze wijk waar zich soortgelijke problemen voordoen. LEF! wil dat het college met een plan komt die gericht is op de aanpak van dergelijke problemen in de hele gemeente, maar met voorrang voor de wijk Angelslo, ’aldus fractievoorzitter Harry Leutscher.

ASO-wet

De gemeente lijkt binnenkort ook sneller en doeltreffender te kunnen optreden tegen overlast doordat de Eerste Kamer akkoord is gegaan met de zogenoemde ASO-wet. Hierdoor kan de burgemeester de overlastveroorzaker concreet opdragen bepaalde zaken te doen of te laten. In de oude situatie kon de gemeente hooguit waarschuwen of proberen iemand uit zijn of haar huis te laten zetten. Dit uiterste middel werd door de rechter niet vaak opgelegd.