CQ: een gesprek of een rechtszaak

Emmen – De publieke tribune was dinsdagavond afgevuld met ex-medewerkers van het in 2014 ter ziele gegane kunstencentrum CQ.

‘Dood van CQ was moord met voorbedachte raden’ (Emmen en Coevorden, red.), ‘Niet langer traineren, ontslagvergoeding uitkeren en blijven zwijgen’ en ‘blijven zwijgen = medeplichtigheid’ waren leuzen die de spandoeken sierden van de aanwezige ex-CQ’ers.

Lege handen

Nog eenmaal deden de kunstkrachten een beroep op de politiek om het gesprek aan te gaan. ‘Stilzitten is geen optie. Ik vraag uw hulp. Ga het gesprek met ons aan, zodat we dit dossier kunnen oplossen’, aldus Mark Gerrits, die namens de leerkrachten sprak. In zijn betoog haalde hij opnieuw aan dat de gemeente bewust aanstuurde op een faillissement. Emmen stelde voor de schuld om te zetten in een hypotheek op het CQ-gebouw en daar een lening van 25 jaar tegen over te plaatsen. Op die manier kon een het einde worden afgewend. Wel betekende de nieuwe cao dat de gemeente geen eindverantwoordelijkheid meer zou hoeven dragen voor de medewerkers. Die kwamen aan het einde van de rit dus met lege handen te staan en konden geen aanspraak maken op wachtgeld, aldus Gerrits.

Twee paarden

Auke Oldenbeuving van het CDA vroeg nog waarom de curator geen aangifte heeft gedaan, als er sprake is van grove, juridische fouten, zoals deze vaststelde. Volgens Gerrits gebeurde dat niet omdat de niet in belang was van de boedel. Oldenbeuving verweet Gerrits verder dat hij wedde op 2 paarden: ‘U doet een beroep op de raad en u dreigt met de rechter. Ik denk dat het college uitgaat van een juridisch conflict. In dat geval spreekt de gemeente alleen met de rechter.’

Gerrits deed nog eenmaal een beroep op de raadsleden. U hebt de sleutel in handen. Wij vragen enkel om het gesprek aan te gaan. Niet meer en niet minder.’