Oud-CQ’ers: ‘Ons geduld raakt op’

Emmen/Coevorden – De frustratie bij de groep oud-medewerkers van CQ zit hoog. Een deel van het voormalige personeel streeft sinds oktober naar een ‘fatsoenlijke’ compensatie van de gemeenten Coevorden en Emmen, nadat het kunstencentrum failliet ging.

De afgelopen maanden is er geprobeerd contact te zoeken met gemeenten en raadsleden om hun grieven onder de aandacht te brengen. Tot nu toe heeft dat niets concreets opgeleverd, aldus een woordvoerder van de groep. ‘Ons geduld raakt aardig op. De eerste collega's gaan volgende maand al de bijstand in.’ Als de raadsleden van Emmen deze week niet snel in actie komen of niet in overleg met de groep gaan, wordt er binnenkort een gerechtelijke procedure aangespannen.

Vooropgezet plan

Bij CQ waren tot het voortijdige einde in 2014 77 mensen in dienst. De rechter verklaarde in dat jaar het kunstencentrum failliet op verzoek van toenmalige bewindvoerder en huidige curator Jeroen Sprangers. Volgens de oud-medewerkers  hebben de gemeenten ‘het faillissement gebruikt voor eigen financieel voordeel. Volgens de CQ’ers was er sprake van een vooropgezet plan en is er onrechtmatig gehandeld. ‘Er is een fuik geconstrueerd door de gemeenten Emmen en Coevorden, waar CQ het slachtoffer van is geworden’, aldus de woordvoerder tijdens een vorig interview.

Grove fouten

Dinsdagavond spreken voormalige medewerkers in tijdens de commissievergadering van de gemeente Emmen. ‘Daarbij leggen de nadruk op de brief van de curator Jeroen Sprangers uit 2014, waar nooit een antwoord op is gekomen. Die stelde vast dat er door de gemeenten ‘grove juridische fouten’ zijn gemaakt.

Geschokt

Volgens de woordvoerder is de gehele kwestie tot nu toe onder het tapijt geveegd en doodgezwegen. ‘Diverse fractieleden uit Emmen (CDA, Wakker Emmen en D66) en oud-wethouder Geert Roeles uit Coevorden bezochten de door ons georganiseerde informatieve bijeenkomst in november vorig jaar. Ze zeiden allemaal geschokt te zijn door de inhoud van de brief van Sprangers. Maar ze hebben daarna niets ondernomen of vragen gesteld. Heel erg vreemd.’

In de gordijnen

Het aanbod van de curator om persoonlijk alle vragen van de raadsleden te beantwoorden, is tot op heden niets mee gedaan. ‘Roeles klom opeens in de gordijnen toen we in november inspraken in Coevorden. Hij wist zogenaamd van niets. Terwijl hij eerder zijn verhaal had gedaan tegenover ons en de bonden (Kunstenbond FNV en de Nederlandse toonkunstenaarsbond, red.) over het vooropgezet faillissement vanuit Emmen.’ Volgens de woordvoerder is er wel een kraakheldere opname van de getuigenissen van Roeles gemaakt.

Lange adem

Zowel wethouder Jisse Otter van de gemeente Emmen als zijn collega in Coevorden, Jeroen Huizing, besloten om voorlopig geen gesprek met de CQ’ers aan te gaan. ‘Ze laten het naar ons idee gewoon aankomen op een rechtszaak. Heel erg kwalijk. Want dat kan lang duren en daar is heel veel belastinggeld mee gemoeid.’De woordvoerder denkt dat de gemeenten gokken op de lange adem. ‘Maar die hebben wij wel.’

Sterke zaak

De afgelopen maanden hebben diverse in arbeidsrecht gespecialiseerde advocaten en juristen nog eens naar deze kwestie gekeken. ‘Hun conclusie is unaniem: dit kan en mag zo niet. Naar hun professionele inzicht hebben we dus een sterke zaak.’