Grittologie
Door Roel Grit

Loflied op de dispenser!

Er zijn van die kleine dingen waar je toch heel blij mee bent. Vijftien jaar geleden monteerde ik een shampoodispenser aan de muur in mijn douche. En blij dat ik met zo’n pompje ben!

Terwijl shampooflessen uit de winkel ontwikkeld zijn om een zo groot mogelijke kwak shampoo te leveren, geeft mijn zuinige dispenser me bij twee keer drukken een juiste en zuinige hoeveelheid voor mijn schaarse haardos. Het handige ding heeft zich in de loop van de tijd vele malen terugverdiend.

Ik was dan ook ontsteld toen ik mijn trouwe pompje aan diggelen op de tegels van mijn douche vond. Diezelfde dag nog heb ik voor ruim twintig euro een nieuw exemplaar gekocht bij de bouwmarkt. Een dubbele dispenser, voor twee soorten shampoo. Met de bijgeleverde lijm plakte ik mijn luxe aanwinst naast de douchekraan, aan een vooraf goed schoongemaakte muur. Helaas lag het ding enkele weken later al weer op de grond. Hij was nog heel, maar de lijm had hem niet gehouden.

Dus ik naar de bouwmarkt, voor nieuwe lijm. De vriendelijke servicebaliemedewerker adviseerde me een goede kwaliteit watervast dubbelzijdig plakband, kosten tien euro. Deze zuinige columnist vond dat wel erg veel voor een dispenser van twintig euro. Dat vond de man van de bouwmarkt gelukkig ook; zeker toen hij begreep dat ik dit loflied op de zeepdispenser wilde schrijven. Dus ik kreeg het plakband gratis mee van de bouwmarkt (dat zeg ik… bouwmarkt).

Mijn dispenser hangt nu weer stevig aan de muur. Ik heb zelfs nog dubbelzijdig plakband over om eindelijk eens mijn naambord naast de voordeur op te hangen. Dat kan nog wel even duren: daarvoor moet de temperatuur eerst ruim boven de tien graden zijn.