Lelystad werpt zich in de strijd om Tesla

Lelystad - Na de drie noordelijke provincies biedt nu ook Lelystad zich aan als vestigingsplaats voor autofabrikant Tesla.

Lelystad heeft via het Netherlands Foreign Investment Agency van het ministerie van Economische Zaken een bod gedaan. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend.

Topman Elon Musk van Tesla stuurde eerder een tweet de wereld in waarin hij zegt dat er in Europa een nieuwe 'Gigafactory' moet komen. Tesla is op zoek naar een locatie in Europa voor een grote fabriek voor de productie van elektrische auto's en accu's.

De drie noordelijke provincies zijn daarop een campagne begonnen om een Tesla-fabriek naar Noord-Nederland te halen. Er is een website gelanceerd waarin Drenthe, Groningen en Friesland worden aangeprezen. De provincies worden 'Top Dutch' genoemd. Via sociale media wordt ook gelobbyd voor de Tesla-fabriek. Medewerkers van de autofabrikant krijgen de komende tijd veel berichtjes uit het Noord-Nederland.   

Afgelopen najaar liet minister Henk Kamp van Economische Zaken al aan de Tweede Kamer dat het kabinet zijn best gaat doen om die vestiging naar Nederland te halen. Hij zei daarbij overigens dat de autobouwer vooral keek naar plekken in Zuidoost-Nederland omdat daar al succesvol auto's worden gemaakt.

Lelystad denkt evenwel over een aantal sterke troeven te beschikken. Het wijst onder meer op de aanwezigheid van meerdere bedrijven die goed aansluiten bij de activiteiten van Tesla.

Inmiddels zijn er meerdere Europese landen met aanbiedingen gekomen. Van Portugal tot aan Finland zijn de Europese staten in de weer om de fabriek ter waarde van 5 miljard binnen te halen. Portugal roemt vooral de gunstige zonnige omstandigheden voor de fabriek van accu's en elektrische voertuigen, terwijl Finland juist de aanwezigheid van het benodigde Lithium onder de aandacht brengt.