Meetpalen moeten geluidshinder carnavalsoptochten voorkomen

Barger-Compascuum - De problemen met geluidsoverlast tijdens de carnavalsoptochten in deze regio zijn dit jaar verleden tijd. Dat verwacht oud-voorzitter en woordvoerder Aad Sijtsma van carnavalsverenging ’t Stiekelzwien uit Barger-Compascuum.

De gemeente zet dit jaar namelijk bij alle optochten voor het eerste speciale ’meetverkeerslichten’ in. De speciale meetpalen staan in Stiekelstad op Rosenmontag opgesteld op de kruising Limietweg/Postweg, aan het begin van de route. Iedere praalwagen moet tijdens het passeren van dit meetpunt zijn geluidsinstallatie testen. Komt de muziek boven de negentig decibel uit dan volgt er een rood licht en word de wagen uit de optocht genomen. Negentig decibel is te vergelijken met een voorbijrazende trein op vijfentwintig meter afstand. Bij groen licht wordt de apparatuur verzegeld. De praalwagen mag doorrijden en het feest kan mag dan beginnen.

Discussies

Deze automatische controle gaat volgens Sijtsma beter werken dan de traditionele handmatig gebruikte meetapparatuur van de carnavalsvereniging. Deze methode leidde volgens Sijtsma te vaak tot discussies. ‘Met een computer ga je nu eenmaal niet in gesprek. Wij zijn als Stiekelzwien dan ook erg blij met de nieuwe aanpak. Vooral ook dat bij elke optocht op dezelfde manier gemeten wordt. Gelijke monniken, gelijke kappen, zullen we maar zeggen, ‘aldus Sijtsma die na zeven jaar voorzitterschap het zottenfeest kan vieren zonder alle bestuurlijke plichtplegingen.

‘Ik verheug me erop. Gezellig met deze en gene bijkletsen, van de sfeer genieten en opgaan in het feestgedruis. Ik kan niet wachten. ‘ Bang dat hij struikelt over weggegooide bierflesjes hoeft het allereerste erelid van 't Stiekelzwien niet meer te zijn. ‘Dit jaar zijn bij ons glazen en flesjes voor het eerst volledig verboden. De liefhebber moet het met blikjes doen. Die zijn veel eenvoudiger op te ruimen dan kapot glaswerk, aldus de oud-voorzitter.