Tichelaar: ‘Met konijnen genieten van Drentse rust, of toch goede invulling TT-terrein?’

Assen – Genieten we straks met de konijnen van rust en ruimte in Drenthe, terwijl even verderop een bruisend Factory Outlet Center staat? Of komt er toch nog een grote toeristische recreatieve invulling van het TT-terrein in Assen, mét FOC-variant?

Jacques Tichelaar, commissaris van de koning in Drenthe, vroeg het zich dinsdagmiddag af tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het provinciehuis. Vorig jaar leek het TT-Factory Outlet Center te worden afgeschoten in Provinciale Staten, maar initiatiefnemer Raymond Coronel en de gemeente Assen trokken het plan op het laatste moment in, om rond maart van dit jaar met een alternatief plan te komen.

Impuls

Gedeputeerde Staten, met Tichelaar voorop, had juist gepleit vóór de komst van een TT-FOC, dat een impuls moest geven aan meer investeringen op het TT-terrein, met onder meer een ijsbaan en Terra Experience, waarvan de plannen inmiddels zijn ingeleverd bij de provincie ter beoordeling.

Dat het TT-FOC van tafel is gehaald, steekt Tichelaar blijkbaar. ‘Daar is geen plaats voor in Drenthe, oordeelden het MKB, Vastgoed en een aantal ondernemers. Een politieke meerderheid in Provinciale Staten leek hun te volgen. Het plan is ingetrokken. En er is een nieuw ontwerp in de maak. Gebouwd op ijs. Krijgt dat wel een kans? Breed gedragen in de Staten, ditmaal? Of toch weer niet?’

Leeg veld

Dan, zo meende de commissaris, staan we straks op een leeg veld naast het TT-circuit. ‘En kunnen we samen met de konijnen blijven genieten van de rust en ruimte die Drenthe ons biedt. En zien we hoe in de verte de zon onder gaat, boven een bruisend FOC in Groningen, Drachten, of Zwolle. Vergeef me. Ik ben er niet optimistischer van geworden…’