Voormalige Philips-locatie Emmen krijgt nieuwe invulling

Emmen - Het bedrijf Chezz start op de voormalige Philips-locatie Emmen de eerste 'gedeelde slimme fabriek' in Nederland.

Onder de naam Added wordt een productieomgeving aangeboden waar op een ‘slimme’ manier, ‘slimme’ producten kunnen worden geproduceerd door te robotiseren en te automatiseren. Bij Added kunnen bedrijven terecht die ideeën hebben voor een nieuw product of productieproces, maar die niet voldoende kennis, apparatuur en tijd hebben om het idee zelfstandig verder uit werken.

Onderdeel van Added is ook een incubator. Bedrijven kunnen daar samen met deskundigen onderzoeken, testen en ontwikkelen. Testproductie en de uiteindelijke echte productie vindt plaats in de shared smart factory.

Eerste Shared Smart Factory van Nederland

Directeur Peter Adema van Chezz: 'Wij zien uit naar realisatie van Added in de industriestad Emmen. Het is de eerste Shared Smart Factory van Nederland, toegankelijk voor bedrijven met technologische innovatievraagstukken. Met een aantal bedrijven wordt momenteel al deelname in Added verkend.'

Chezz investeert € 5,6 miljoen in Added en gebruikt de productieomgeving straks ook voor het bedrijf Sustainder (ook onderdeel van Chezz). Sustainder ontwikkelt intelligente, openbare verlichting met extra functies, zoals verkeerstelling en het meten van uitstoot. Ook andere partijen tonen al interesse in de voorzieningen van Added. Omdat Added de functies biedt van open smart industry fieldlab, incubator en vestigingsomgeving, dragen het Ministerie van economische zaken, gemeente Emmen en provincie Drenthe gezamenlijk € 3,5 miljoen bij.

'Krachtige impuls'

Minister Kamp van Economische Zaken noemt de komst van Added goed nieuws voor de economie van Zuidoost-Drenthe. 'Added helpt ondernemers binnen en buiten de regio bij de ontwikkeling van nieuwe producten en bij het optimaliseren van hun productieprocessen. Met deze nieuwe fabriek krijgt de regio dus een krachtige impuls om concurrerender te worden en zich te richten op innovaties. Dat is niet alleen goed voor de economie maar ook voor de regionale werkgelegenheid. Het is goed dat dankzij het programma Vierkant voor Werk dit soort initiatieven mogelijk gemaakt kunnen worden.'