Kenniscafé richt zich op duurzaamheid

Emmen - Het Kenniscafé Emmen begint het nieuwe jaar met een avond over duurzaamheid. Of, om precies te zijn: over het duurzaam omgaan met kunststoffen.

Daarover vertellen de lectoren Jan Jager en Rudy Folkersma van Stenden Hogeschool in Emmen op woensdag 11 januari alles.

Kunststoffen, plastics en polymeren maken een belangrijk onderdeel uit van onze samenleving. Kunststoffen bieden veel voordelen: het materiaal is goedkoop, relatief sterk, in alle vormen te maken en gaat lang mee. Dat laatste is met het oog op duurzaamheid echter een nadeel: eenmaal in het milieu terechtgekomen duurt het vaak tientallen jaren voordat het is afgebroken. Een schrijnend voorbeeld is het plastic dat in zeeën en oceanen terechtkomt, de zogenaamde plastic soep.

Circulaire economie

Hoe gaan we in de toekomst met het gebruik van kunststoffen om? Kunnen we de problematiek rond de plastic soep oplossen? Aardolie, een belangrijke grondstof voor kunststoffen, zal in de toekomst schaarser worden. Zijn er alternatieven om duurzame kunststoffen te maken?

De lectoren Jan Jager en Rudy Folkersma geven uitleg over hoe de circulaire economie rond kunststoffen gestalte krijgt. Jager en Folkersma zijn verbonden aan het lectoraat Duurzame Kunststoffen, dat zich richt op de biologische kringloop van kunststoffen. Ook zijn ze betrokken bij het lectoraat Circular Plastics van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, dat zich vooral richt op de technische kringloop.

Bijwonen?

Het Kenniscafé is op woensdag 11 januari in Stenden Hogeschool aan de Van Schaikweg 94 in Emmen. De aanvang is om 19.30 uur; de deuren zijn vanaf 19.00 uur open. Vooraf aanmelden is gewenst en kan eenvoudig via de website.