Zeven minderjarigen krijgen werkstraf voor vernielingen in oude dierenpark

Emmen / Assen - De kinderrechter heeft woensdag zeven minderjarigen veroordeeld tot zestig uur werkstraf. De straffen zijn nagenoeg gelijk aan de eis die het openbaar ministerie voorstelde.

De jongeren hebben dit jaar in het Pinksterweekend vernielingen gepleegd in de oude dierentuin in Emmen. Openlijke geweld en vernieling achtte de rechter bewezen. Alle zaken werden vandaag in Assen achter gesloten deuren behandeld, omdat de jongeren nog onder de achttien jaar zijn.

Meebetalen aan de schade

De jongeren gooiden in dat bewuste weekend ruiten in en meubilair omver. Ook kunstwerken werden vernield. Via filmpjes van de vernielingen die op social media verschenen en op basis van tips werden uiteindelijk 22 jongeren opgepakt. Hiervan zijn nu zeven berecht.

Vijf jongeren krijgen op 5 december op een OM-zitting (zonder rechter) een werkstraf aangeboden en moeten zij meebetalen aan de schade. Tegen de rest is onvoldoende bewijs, hun zaken worden geseponeerd.

Ieder betaalt bijna 300 euro

Volgens de gemeente hebben de vandalen een schadepost van ruim een ton veroorzaakt. Het grootste gedeelte is door de verzekering uitbetaald. Het restbedrag, het eigen risico van 2500 euro, diende de gemeente wel in. Kunstenaar Ingo Leth, die zijn werken in diggelen terugvond, probeerde bijna 13.000 euro op de jongeren te verhalen. De rechter bepaalt dat de eigen risico op de vernielers wordt verhaald. Dit betekent dat ieder bijna 300 euro moet betalen. De jongen die drie schilderijen van Leth heeft vernield, moet 7500 euro betalen. Voor de kapotte vaas moet ruim 300 euro worden betaald.

Het is mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij het uitgekeerde bedrag (bijna 60.000 euro) via de burgerlijke rechter op de jongeren gaat verhalen (ADP).