Café The Spot valt definitief af als locatie voor carbidschieten

Erica / Emmen – Café The Spot in Erica is ondanks alle protestacties definitief afgevallen als locatie voor carbidschieten. Dat blijkt uit de definitieve lijst met carbidlocaties die de gemeente Emmen dinsdag bekend maakte.

Erica heeft nu negen locaties op de lijst staan. Met de organisatie van het carbidfeest van café The Spot is het niet gelukt een locatie te vinden, die aan hun wensen voldoet. Deze groep kan nog bezwaar maken tegen de definitieve locatielijst. Ook Westenesch en Noordbarge moeten het stellen zonder hun favoriete plekjes. De gemeente heeft echter in overleg met deze twee wijken In overleg wel een alternatieve locatie gevonden.

In de gemeente Emmen mag dit jaar op 135 plekken worden geknald met carbid. Klazienaveen heeft de meeste plekken op de lijst staan (19), gevolgd door Emmer-Compascuum (12), Veenoord (10), Zwartemeer (10), Erica (9), Schoonbeek (9) en Nieuw-Amsterdam (9).

De complete lijst is te vinden op de website gemeente.emmen.nl.

Voor het schieten is overigens geen melding meer nodig. Inwoners mogen gewoon carbid gaan schieten, als ze zich aan de regels houden.

Traditie

De gemeente Emmen wil de traditie van carbidschieten in ere houden, maar heeft ook rekening te houden met inwoners, die hiervan overlast ervaren. De rechter heeft eind vorig jaar benadrukt dat de gemeente het carbid schieten beter moet regelen. Dit is voor de gemeente aanleiding geweest om de regelgeving aan te passen. De afstand naar woningen is korter geworden. Alle locaties zijn op minimaal 50 meter van woningen. Met 50 meter afstand, mag er met vijf bussen van maximaal 50 liter geschoten worden; bij 75 meter afstand mogen dit meer dan vijf bussen van dezelfde inhoud zijn.