Rechter stelt uitspraak moordbroers uit

Hoogeveen / Exloo/ Dwingeloo - De rechter in Leeuwarden heeft woensdag nog geen uitspraak gedaan in de zaak rondom de moord op Berend Smit, omdat er volgens hem extra onderzoek nodig is.

Het hof stelt dat het onderzoek onvolledig is. Zo verklaarden verdachten dat er alleen vanuit een greppel op Smit is geschoten, terwijl het openbaar ministerie stelt dat dat vanaf meerdere locaties is gebeurd.

De broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen staan terecht voor de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. Daarvoor had het openbaar ministerie levenslang geëist. Maar in Nederland is momenteel veel discussie over de levenslange gevangenisstraf. Een dergelijke straf zou veroordeelden elk perspectief ontnemen. Daarom werd de straf niet opgelegd. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep.

Onvolledig

In dat hoger beroep wil het Hof nu aanvullend onderzoek, omdat het onderzoek in de zaak Berend Smit onvolledig is geweest. Er moet meer onderzoek komen naar verschillende scenario's.

De verdachten verklaarden dat alleen vanuit een greppel op Smit geschoten is. Volgens het OM is er vanaf meerdere punten geschoten.