Wetenschappers sabelen rapport over Emmer aardbevingen neer

Emmen - Wetenschappers doen het rapport over aardbevingsschades aan huizen in Emmen af als 'broddelwerk'. Dat meldt het actualiteitenprogramma Een Vandaag.

De beving van vorig jaar september, met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter, leverde 111 schademeldingen aan huizen op. De NAM gaf ingenieursbureau Witteveen & Bos opdracht uit te zoeken of er een relatie was tussen de beving en de schade. Die zou er volgens dat bureau niet zijn. De meeste scheuren in de huizen zouden er al hebben gezeten voor de aardbeving. Schadevergoeding was dus niet noodzakelijk. Dit tot ontsteltenis van de omwonenden, die zich totaal niet serieus genomen voelen door de NAM.

Rapport 'stinkt'

EenVandaag vroeg drie deskundigen het rapport van Witteveen & Bos te bestuderen en die kwamen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat het rapport broddelwerk is. Het rapport zou ‘stinken’, er worden te veel aannames gedaan en wetenschappelijk gezien scoort het boekwerk een zware onvoldoende. Volgens de wetenschappers mag het rapport zo ‘de prullenbak in.’ De aflevering over de aardbevingen in Emmen wordt vanavond om 18.15 uur uitgezonden op NPO 1.

Politieke partij LEF! houdt vanavond toevallig een thema-avond over bevingsschade in de gemeente Emmen. De inwoners worden tijdens deze bijeenkomst in algemene zin geïnformeerd over het verschijnsel bevingsschade en de wijze waarop zij voor hun rechten kunnen opkomen. De bijeenkomst vindt plaats in hotel Ten Cate en start om 19.30 uur.